Ljubuški

Najbolje rješenje je uradak skupine “SpomenArh”

18.03.2016.
u 09:00

Rad studentske skupine “SpomenArh” je najbolji rad nastao na studentskoj radionici u Ljubuškom, koja je imala za cilj osmisliti urbanu intervenciju za pristupnu šetnicu arheološkom nalazištu rimskog vojnog logora u mjestu Gračine. Tako je odlučio stručni ocjenjivački sud u sastavu Ivana Barišić, Hrvoje Bartulović, Nikola Bojić, i Dujmo Žižić, a peti glas bio je onaj posjetitelja na javnom predstavljanju. U pobjedničkoj skupini bili su studenti Srećko Babić (ALU Široki Brijeg), Marin Bodrožić (FGAG Split), Iva Džaja (UMAS), Zdravka Džajić (FGAG), Kristina Livančić (ALU Široki Brijeg). Prijedlog autora je slojevit, no u oblikovnom smislu polazi od jasnih prostornih datosti i jednostavnih formativnih karakteristika prilagođenih prirodnom okruženju. Projekt se nadovezuje na postojeću šetnicu te intervenira kao njezin završetak, kao zaustavna točka, odnosno memorijalna finalizacija kroz koju se ulazi u lokalitet. Ulazak je artikuliran promišljenim lomom pogleda, ali i mogućeg kretanja prema nalazištu. Unutar kružnice autori stvaraju memorijalni dio sastavljen od uspravnih metalnih ploča na kojima se nalaze podaci o pronalascima i pronalazačima te godine koje upućuju na dinamiku otkrivanja artefakata. Dio spomeničke kružnice konfrontiran je s dijelom kružnice za sjedenje, tj. klupom, pa možemo reći da u prostoru dolazi do suočavanja dviju vertikala – arheologa amatera koji više nisu među živima i živih posjetitelja. Ova gesta poziva na odgovornost prema vlastitoj baštini, ali i dublji pogled u dinamičnu povijest zajednice formirane oko rimskog vojnog logora.

Tako je stručni ocjenjivački sud objasnio i obrazložio svoje viđenje i ocjenu uratka studentske grupe “SpomenArh”. Njihova zamisao će se provesti u djelo zajedno s uređenjem pristupne šetnice, do kraja lipnja. Na radionici je sudjelovalo 20 studenata iz RH i BiH, raspoređenih u četiri skupine. Ona je sastavni dio EU projekta “Povezivanje razdvojenog” koji se zasniva na povezivanju Solina i Ljubuškog. Projekt traje 24 mjeseca i provodi se kroz 3. poziv za dostavu projektnih prijedloga IPA programa prekogranične suradnje. Vrijednosti je 455.737,53 eura, od čega 82,83 posto iznosi financiranje EU. Nositelji projekta su Solin i Ljubuški. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?