udar na kućni proračun

Najavljena nova poskupljenja goriva i plina, sve više zahtjeva da država zaštiti potrošače

08.11.2021.
u 21:58

Ako dođe do svakodnevnog rasta ulaznih cijena prema distributerima, u tom slučaju možemo očekivati rast od četiri do šest feninga za benzine, dizele i tekući naftni plin (TNG) - kazao je Trišić

Poskupljenja u BiH na dnevnoj razini postala su nešto uobičajeno. Nakon što smo imali poskupljenja hrane, posljednjih tjedana na red su došli energenti, a cijene goriva i plina u BiH pomalo ruše rekorde te, kako stvari stoje, tu se neće zaustaviti. U RS-u su kazali kako novi rast cijena očekuju od ovoga tjedna, i to za 4 do 6 feninga po litri, piše Večernji list BiH

Potvrdio je to i Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama Gospodarske komore RS-a.

- Ako dođe do svakodnevnog rasta ulaznih cijena prema distributerima, u tom slučaju možemo očekivati rast od četiri do šest feninga za benzine, dizele i tekući naftni plin (TNG) - kazao je Trišić za Nezavisne.

I u Federaciji BiH pratit će se što se događa u svijetu, a u skladu sa situacijom na burzi će se djelovati. Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika za međunarodni i unutarnji promet, priznaje kako je ovakva situacija neizdrživa za prijevoznike koji nisu dizali svoje cijene.

- Cijene goriva svakoga tjedna idu gore, tako da sljedećeg možemo očekivati da gorivo dosegne cijenu od 2,50 KM po litri - kazao je Grbić, koji ističe da država nema razumijevanja ni volje da se pomogne gospodarstvu i građanima. I Murisa Marić, direktorica Udruge građana “Don”, koja se bori za bolji položaj potrošača u ovoj zemlji, kazala je kako nikome nije svejedno kad roba poskupljuje.

- Plaće, naravno, ne prate poskupljenja. Nije to samo zato što raste cijena goriva, koje je već preskupo i s kojim smo stigli brojne europske zemlje, a naš standard to ne može podnijeti - kazala je Marić. Pozvala je da se poduzmu neke mjere i stane na kraj poskupljenjima.

Ombudsman Saša Marić nedavno je u intervjuu za Večernji list istaknuo da općenito situacija nije povoljna. - Promatramo potrošače kao najranjiviju skupinu društva. Oni svakodnevno troše novac na hranu, komunalne usluge i ostalo, a cijene se povećavaju i u dogledno vrijeme ta poskupljenja neće stati. Ono što je problem kada govorimo o BiH je to što nema rasta primanja - ni mirovina ni plaća. Ti segmenti ne prate ni stope inflacije ni stope rasta potrošačke košarice. To može dovesti do ozbiljnih problema i socijalne nesigurnosti, siromaštva i to je ono na što upozoravamo i što mjerodavni u ovoj državi moraju ozbiljno shvatiti te činiti nešto - naglasio je Marić.

U tom intervjuu pozvao je na proizvodnju hrane.

- Proizvodnja hrane za osobne potrebe iznimno je dobrodošla, ali, nažalost, imamo one koji nisu vični tome, međutim, hvale je vrijedan potez svake razine vlasti koja to zagovara. To je prilika da se iskoriste prirodna bogatstva koja su u BiH jako velika, imamo zemljišta na kojima može štošta uspijevati, vodu, a što u budućnosti može donijeti i osobnu zaradu, ali i značajne financijske uštede jer sve ono što posadite ili posijete nećete morati kupovati, imat ćete hranu za sebe. Na kraju krajeva, to je kontrolirana domaća hrana, bez dodatnih pesticida. Niste primorani kupovati nešto o čemu ne znate ništa, već uzgajate sebi kvalitetno i domaće.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije