Posavina

Najavljen rat štetniku koji prijeti parkovima, vrtovima...

04.05.2016.
u 09:00

Šimšir je vrsta žbuna ili malog drveta i jedan je od najstarijih ukrasnih grmova. Zelen i ljeti i zimi, pogodan za oblikovanje, lagan za održavanje, dugovječan i skromnih zahtjeva nije slučajno najprodavanija hortikultura. Ovaj simbol besmrtnosti, čvrstoće i postojanosti, kako je zapisano u starim knjigama, teško da će opstati u Europi, a krivac je invazivni štetni organizam šimširov moljac (Cydalima perspectalis), otkriven u Njemačkoj, u rasadniku koji se nalazi u blizini granice sa Švicarskom. Pretpostavlja se da je uvezen u pošiljci sadnica šimšira, proizvedenih u Kini.

- Unatoč poduzetim hitnim fitosanitarnim mjerama, ovaj štetni kukac nije se mogao staviti pod nadzor. Za relativno kratko vrijeme, migracijom i letom odraslih oblika preko Austrije, Slovenije, RH stigao je do BiH. Prošle godine je po prvi put službeno determiniran na području Posavine, u Odžaku, tvrdi Refik Ahmetović. Šimširov moljac je, naime, vrlo agresivan štetnik, a sudeći po njegovoj biologiji i štetama, trebat će uložiti mnogo truda da se šimšir sačuva u parkovima, rasadnicima, vrtovima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?