Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Najamnine u Sarajevu padaju, a cijene stanova rastu

22. srpnja 2021. u 17:10 0 komentara 118 prikaza
stan
Foto: ilustracija

Dino Osmanbegović, financijski ekspert za promet nekretnina kaže da najamnine u Sarajevu padaju, a da cijene stanova rastu.

“Trenutna situacija omjera cijene i najmanine generalno govori u prilog najmu stanova. Imate trend da najamnine padaju, a da cijene stanova rastu. Ima taj jaz koji će sigurno vremenom djelovati, ako ne kroz ispuhivanje balona, barem korektivno smanjenje apetita za investicije u stanove jer oni dugoročno, ili srednjoročno, sve manje donose prihoda”, istaknuo je Osmanbegović za N1

Govolreći kada je investicija isplativa, kaže kako se uvijek gleda omjer cijene stana, s onim što on godišnje nosi.

“Pa se može reći, prema američkom standardu, da ako se stan vraća za 10 i manje godina, onda je jako dobro investirati u stan jer je dobra investicija. A ako se on vraća za 20 godina onda je to, po američkim mjerilima, loša investicija”, kazao je.

Govoreći o kupovini stana, pretpostavlja kako će i nova rutra tramvajske stanice prema Hrasnici otvoriti nove mogućnosti.

“Kad usporedimo Dobrinju, kao jedno etablirano staro naselje, koje je u principu prijatno za stanovanje, ali ima manu što je izvan uže jezgre grada, cijena kvadrata stana je znatno niža nego u dijelovima Otoke, koja je trenutno najatraktivnija, da ne govorimo o Novom Sarajevu, Hrasnom, Grbavici i slično”, istaknuo je.

Ključ za obitelji, dodao je, jeste da se treba formirati nešto jeftiniji i priuštiviji stanovi.

“Postoji indeks priuštivosti i svatko može razmišljati o tome koliko je imao mogućnosti prije 5 ili 7 godina, kad usporedi svoju plaću, individualni ili obiteljski prihod, naspram cijene kvadrata, pa da vidi je li u poboljšanoj ili pogoršanoj situaciji”, kazao je.

Pojašnjavajući koji kredit je najbolji, dao je nekoliko sugestija oko zaduživanja kod banaka.

“Kad dolazite u banku, raspitajte se o svim detaljima. Nemojte uzimati brze kredite, keš kredite izbjegavajući davanje hipoteke, jer stan je normalno da se kupi pod hipoteku bez naprezanja. Što se tiče razine zaduženja, banke imaju svoja pravila koja su relativno prihvatljiva, a vi morate biti spremni sljedećih 10, 15 ili 20 godina odvajate od osobnih primanja ili obditeljskih, da biste servisirali kredit”, naveo je.

Trenutna situacija je da su kamatne stope i dalje niske, dodaje, te je zaduženje u najmanju ruku dobro rješenje, ako se može postići bonitet kod banke.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.