Liječnici imaju pune ruke posla, ambulante pune

Nagle i česte promjene temperature utječu na zdravlje bh. građana

gripa
25.01.2024.
u 07:44

Temperaturne oscilacije najviše pogađaju kronične bolesnike, osobito srčane bolesnike, ali i osobe koje boluju od bolesti dišnog sustava. Ono što se savjetuje ako su temperature niske jest da se ne izlazi bez velike potrebe, objašnjava za Večernji list dr. Obrdalj

Prethodnih dana svjedoci smo da su se temperature u 24 sata mijenjale i za više od 10 stupnjeva, od minusa do visokih temperatura. Sunce, kiša, snijeg…, kako je najavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, smjenjivat će se cijeli tjedan, piše Večernji list BiH.

Vrijeme

Danas nas očekuje pretežito oblačno vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će se kretati između -3 i 2, na jugu zemlje do 5 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7, na jugu do 12 °C. U petak se više naoblake očekuje u jutarnjim satima. Veći dio dana pretežito sunčano vrijeme.

Novo naoblačenje sa zapada bit će tijekom noći na subotu. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu do 5 °C, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 8, na jugu zemlje do 13 °C, prognozirali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Iako, kako je najavljeno, tijekom tjedna neće biti pretjeranih odstupanja kada je riječ o temperaturnim skokovima, liječnici ipak pozivaju na oprez i navode kako oscilacije temperature posebno negativno utječu na meteoropate, kronične bolesnike i najmlađu populaciju.

Hidratacija

- Temperaturne oscilacije najviše pogađaju kronične bolesnike, osobito srčane bolesnike, ali i osobe koje boluju od bolesti dišnog sustava. Ono što se savjetuje ako su temperature niske jest da se ne izlazi bez velike potrebe. U slučaju da morate izići iz stana važno je nositi slojevitu odjeću, pogotovo kada su prisutne temperaturne oscilacije, kako biste mogli skinuti određeni dio odjeće ili se utopliti, ovisno o situaciji. Nije lako pratiti nagle promjene temperature koje su sada sve češće, stoga je slojevito odijevanje vrlo važno. Bez obzira na to što su vani niske temperature, hidratacija je vrlo važna. Naravno, treba uzimati redovitu terapiju, biti pod kontrolom liječnika te izbjegavati masovna okupljanja zbog širenja respiratornih infekcija - objašnjava za Večernji list dr. Edita Černy Obrdalj, voditeljica Službe obiteljske medicine u Domu zdravlja Mostar, dodajući kako bilježe veći broj oboljelih. - Imamo zabilježen veći broj posjeta uslijed povišenih temperatura. Većinom su to obične prehlade, a imamo i slučajeva sezonske gripe - kazala je dr. Černy Obrdalj. Dala je i nekoliko savjeta. - Osnovno je snižavati povišenu tjelesnu temperaturu i dobro se hidrirati, a ako simptomi traju dulje od tri ili pet dana, potrebno se javiti liječniku, ali i ako je kašalj izraženiji s iskašljajem - objasnila je dr. Černy Obrdalj. Važno je, nastavlja liječnica, izbjegavati mjesta gdje su masovnija okupljanja, prati ruke, izbjegavati bliske kontakte te redovito provjeravati prostorije, zaključila je voditeljica Službe obiteljske medicine u Domu zdravlja Mostar dr. Černy Obrdalj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?