26. međunarodna duhovna obnova

Nadbiskup Hoser: ‘Međugorski fenomen je obraćenje preko sakramentalne ispovijedi’

20.03.2019.
u 11:00

Točno 351 osoba iz 28 zemalja svijeta okupila se u Međugorju na tradicionalnom 26. po redu međunarodnom susretu voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje na kojom će sudjelovati na duhovnoj obnovi koja će trajati do 22. ožujka. Dobrodošlicu sudionicima susreta poželio je međugorski župnik fra Marinko Šakota: “Dobrodošli kući. Dobro došli u Gospinu školu s motom: ‘Idi za mnom. Slijedi me’”. Potom se nazočnima obratio nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje.

Usporedba s Parizom

On je, među ostalim, u svom govoru posvećenom ovom skupu kazao: “Međugorski fenomen je obraćenje preko sakramentalne ispovijedi. Taj fenomen ispovijedi nestaje u tolikim zemljama danas. U nekim zemljama više se ne ispovijeda, tako da ljudi nemaju mogućnost za obraćenje, mogućnost da se okrenu prema Bogu”.

Prisjetio se riječi jednoga prijatelja koji mu je jednom prilikom kazao kako u Parizu, koji s bližom okolicom broji 12 milijuna ljudi, ima samo pet mjesta gdje se čovjek može ispovijedati, dodavši da je tako u mnogim zemljama i velikim gradovima.

“U Međugorju je obraćenje povezano sa sakramentom pomirenja i euharistije. Ovdje nalazimo i ulogu Majke Božje u spasenju svijeta”, rekao je nadbiskup Hoser, poželjevši na kraju svima u Međugorju sveto vrijeme, a onima koji nose ime Josip, Josipa, Jozef, Jozefina, poželio je i sretan imendan.

O ovom skupu za Večernji list mlada gospođa Marija Livaić iz Zagreba, koja je prvi put na duhovnoj obnovi u Međugorju, kazala je: “Međugorje sam posjetila više puta. Sada sam došla malo se duhovno i duševno obnoviti s obzirom na to da započinjem posao s otvaranjem turističke agencije. Htjela sam stoga vidjeti kako to izgleda kad si i sam hodočasnik u Međugorju. Želim u novi posao ući kao bolja i duhovnija osoba”.

Drugi dom

Sylvia Keller iz Švicarske u Međugorje dolazi od 1986. godine. Do sada ga je posjetila rekordnih 175 puta.

“Međugorje je moj drugi dom. Došla sam da čujem iz prve ruke nove vijesti o Međugorju. Moja obitelj i ja ne možemo bez Međugorja”, istaknula je Sylvia.

Talijan Giancarlo Bordignon dugo godina dolazi u Međugorje i o ovom skupu kaže:

“Zadovoljan sam ovim susretima i ovo je prigoda da se na njima posije sjeme koje će privući još više mlade u Međugorje, ne samo za vrijeme Festivala već i cijele godine”.

Registracijom sudionika i molitveno-liturgijskim programom u crkvi sv. Jakova u Međugorju jučer je počela 26. međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?