Košarka

Nadaju se pozivnici za SP: BiH u konkurenciji osam divova

Aco petrović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
03.11.2013.
u 18:18

Devet pretendenata za SP je iz Europe, a to su uz BiH, još Turska, Rusija, Izrael, Italija, Poljska, Finska, Njemačka i Grčka

Poznata su imena 20 reprezentacija koje će sudjelovati na Svjetskom košarkaškom prvenstvu u Španjolskoj sljedeće sezone. Još četiri će dobiti pozivnice, a zahtjev je podnijelo 15 reprezentacija među kojima je i Bosna i Hercegovina. Od 15 reprezentativnih vrsta 9 pretendenata je iz Europe, a to su uz BiH, još Grčka, Turska, Rusija, Izrael, Italija, Poljska, Finska, Njemačka.

Rasplet u veljači

Iz Amerike pozivnice su zatražili Brazil, Kanada i Venecuela, iz Azije Kina i Katar, a iz Afrike zahtjev je podnijela samo Nigerija.

Konačna imena svih reprezentacija koji će igrati na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj od 30. kolovoza do 14. rujna sljedeće godine, bit će poznata tijekom sastanka Izvršnog odbora FIBA-e koji će se održati 1. i 2. veljače 2014. u Barceloni, a tada će biti obavljeno i ždrijebanje skupina. Iz jedne FIBA zone pozivnice mogu dobiti najviše tri reprezentacije.

Nastup je osiguralo 20 reprezentacija, a to su Španjolska kao domaćin, SAD kao olimpijski pobjednik, te još Angola, Egipat, Senegal, Meksiko, Portoriko, Argentina, Dominikanska Republika, Iran, Filipini, Koreja, Francuska, Litva, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Australija i Novi Zeland.

Briga FIBA-e i o ‘malima’

U KS BiH znaju da među europskim kandidatima ima mnogo jakih reprezentacija, ali se nadaju da će zbog svega što je BiH postigla u posljednje vrijeme i svim drugim trenucima, naći mjesto među elitom. Od tih trenutaka koji mogu odlučivati tko će dobiti pozivnicu u KS-u ističu prije svega brigu FIBA-e da vodi računa i o malim košarkaškim federacijama, kao i igre koje je pružila BiH na EP-u u Sloveniji kada im je za malo izmakao drugi krug kada se odlučivalo tko će izboriti nastup na SP-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?