Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nacionalno i građansko ni na koji način se ne isključuju nego se dopunjuju i uvjetuju

17. rujna 2019. u 20:08 0 komentara 308 prikaza
Božo Ljubić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ja tvrdim da se nacionalno i građansko ni na koji način ne isključuju nego se dopunjuju i uvjetuju. Imamo primjer Belgije koja je građansko društvo, ali je ustrojena na federalni način, kazao je za N1 Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Govoreći o Deklaraciji SDA koja je usvojena na Kongresu ove stranke, Ljubić je istaknuo:

"Bili smo svjedoci politike ranih devedesetih godina pred uspostavu BiH i rat. Sjetimo se da je Alija Izetbegović odbio Kutlijerov plan zalažući se za unutarnju Republiku BiH, nasuprot prijedlogu koji je dolazio od strane međunarodnih pregovarača koji je predviđao BiH sastavljenu od tri republike koncipirane na etničkom ključu", kazao je Ljubić. 

"Neki tvrde da je to bio uzrok rata, s tim se ne bih složio. Uzrok rata je mnogo ranije koncipiran od velikosrpskog Miloševićevog projekta, ali jeste i ova činjenica iskorištena dijelom kao povod za kasnije sukobe. Moja reakcija nije bila ni na koji način panična, nego realna. Ja ovu Deklaraciju SDA vidim kao njihovo stajalište, naravno za hrvatski narod i HNS je neprihvatljiva", rekao je Ljubić. 

Za građanski koncept kaže kako se nacionalno i građansko ni na koji način ne isključuju nego se dopunjuju i uvjetuju. 

"Imamo primjer Belgije koja je građansko društvo, ali je ustrojena na federalni način. U tom kontekstu sigurno se građansko i nacionalno ne isključuju, ali je problem što se građansko u diskursu bošnjačke politike dugo vremena pokrivalo ono što se željelo - državu s dominacijom jednog naroda", kazao je Ljubić.

Poručio je da ovo može biti tretirano kao polazna točka za pregovore.

"Ovo za mene može biti polazna osnova za pregovore za buduću BiH koja može biti država za sva tri naroda. Mi se moramo naučiti nositi se sa stvarima koje drugi govore, a s kojima se ne slažemo. Ovo je polazna osnova, legitimno stajalište bošnjačke politike iako je za mene neprihvatljivo".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.