U marijanskom svetištu u Međugorju

Na zavjet Kraljici Mira dolaze čak iz Šri Lanke

medjugorje
16.08.2016.
u 09:00

Jučer na blagdan Velike Gospe u hodočasničkom mjestu molitve Međugorju okupilo se više desetaka tisuća štovatelja Kraljice Mira iz domovine i inozemstva. Blagdan Marijina uznesenja na nebo obilježen je euharistijskim slavljima, brojnim ispovijedima i pričestima. Mnogi iz hercegovačkih i bližih dalmatinskih mjesta u ovo Gospino svetište stigli su pješice i bosi. To bi se moglo kazati u kratkom uvodu onoga što se događalo u jednom od najvećih marijanskih svetišta Međugorju.

Vjernici iz cijeloga svijeta

Naime, već u ranim jutarnjim satima mnoštvo vjernika, posebice mladeži, okupilo se oko međugorske crkve sv. Jakova. Oni su nazočili jednoj od pet hrvatskih misa održanih do podne. Vozila različitih registracijskih pločica u dugoj nepreglednoj koloni stalno su pristizala u međugorsku župu. Parkiranje je počelo na samom ulazu u Međugorje. Bilo je neuobičajeno da se već ujutro u koloni vozila dolazilo do velikog parkirališta iza međugorske crkve. I dok smo dolazili tako u koloni, korak po korak, malo kasnije nego smo mislili, našli smo se pred crkvom u Međugorju. Najprije smo susreli veliku hodočasničku skupinu iz Šri Lanke koju je predvodio pater Neif Bulathsmhalage. Prvi put je u Međugorju. Mislio je u ovo mjesto molitve i pomirenja doći i prije, no imao je sreću da je ove godine došao na Veliku Gospu u Međugorje. “Gospa Kraljica Mira me, zapravo, dovela u Međugorje. Ovo je zaista čudesno mjesto, puno molitve, mjesto koje mijenja srca. I moje je promijenilo te sam stoga vrlo sretan”.

Nedugo ,zatim, susreli smo obitelj Nikolić iz Križevaca. U Međugorje dolaze od 2000. godine i mole se za mir, zdravlje, blagoslov u obitelji, i kako kažu, vraćaju se kući puni sreće, radosti i veselja zbog posjeta Gospi Kraljici Mira. Supružnici Zdenko i Nevenka Nakani iz Belog Manastira dolaze u Međugorje od 1982. godine. Super se osjećaju u ovom za njih svetom mjestu i mole za svoje životne potrebe. Iz obližnjih Gruda tradicionalno sa svojom obitelji stigle su Valentina i Marina i u međugorskom hladu susreli smo ih u trenucima kad su uživale u konzumiranju sladoleda. Iz Irske s dresom Ivana Rakitića u Međugorje je stigao mladi Ryan Gallen koji navija za Barcelonu, a najveći je obožavatelj, kako kaže, igrača čiji dres nosi na sebi. On je u međugorsko svetište Kraljice Mira došao sa svojim razredom. Njih 31 prvi je put u Međugorju i vrlo su sretni zbog toga. “Divni su ovdje ljudi. Divno je ovo mjesto. Hrana je dobra, narod je jako gostoljubiv i vrlo religiozan. Opet ćemo doći”, ističu vrlo raspoloženi mladi Irci. Mnogi su nam kazali kako su u Međugorje Gospi Kraljici Mira došli na zavjet, koji su joj izrekli u molitvi pred Gospinim kipom ili u crkvi.

Molitva krunice

Tijekom cijelog dana i noći hodočasnici su posjećivali Brdo ukazanja, brdo Križevac i obilazili oko Gospina kipa u crkvenom dvorištu, mnogi i na koljenima. Tom prilikom molila se krunica i pjevale se Gospine pjesme. Nepregledne hodočasničke kolone tijekom cijelog dana i noći punile su svetište Kraljice Mira u Međugorju. Kako smo doznali u Informativnom centru “Mir” Međugorje, svete mise na svetkovinu Velike Gospe u međugorskoj župi slavile su se na četrnaest svjetskih jezika, a u Međugorje su za ovu svetkovinu pristigle i brojne hodočasničke skupine iz cijeloga svijeta. Za svetkovinu Velike Gospe u ovo sveto mjesto hodočastile su skupine hodočasnika iz Austrije, Njemačke, Irske, SAD-a, Italije, Francuske, Poljske, Španjolske, Mađarske, Slovačke, Belgije, Češke, Slovenije, Vijetnama, Ukrajine, Libanona, Engleske, Kanade, BiH... Veliki broj hodočasnika pristigao je i iz cijele Hrvatske.

Pučku svetu misu predslavio jemeđugorski župnik fra Marinko Šakota. On je na početku misnog slavlja istaknuo: “Marija, koju je Bog velikom učinio, stavljena je pred naše oči kao putokaz, primjer, uzor, kao učiteljica i kao majka…”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije