Prema podacima Centra za transplantacijsku medicinu

Na transplantaciju organa u FBiH trenutačno čeka 306 osoba

30.07.2023.
u 18:01


U Federaciji BiH više od 300 osoba trenutačno čeka na transplantaciju različitih organa i taj broj je veći nego ikada. Prema podacima Federalnog ministarstva zdravstva, ukupan broj pacijenata prijavljenih na federalnu listu čekanja za transplantaciju bubrega, federalnu listu čekanja za transplantaciju jetre, federalnu listu čekanja za transplantaciju rožnice i federalnu listu čekanja za transplantaciju srca je 306.

Kako su objasnili iz Ministarstva, Centar za transplantacijsku medicinu je federalna upravna organizacija u sastavu Federalnog ministarstva zdravstva koja obavlja poslove i zadatke utvrđene člankom 6. i člankom 45. Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja te, među ostalim, vodi registre osoba koje čekaju na presađivanje organa (federalne liste čekanja). - Prema evidenciji Centra za transplantacijsku medicinu, trenutačno je na federalnu listu čekanja za presađivanje bubrega upisano 225 pacijenata, na federalnu listu čekanja za presađivanje jetre upisano ih je 35, na federalnu listu čekanja za presađivanje srca upisano je 25 pacijenata, dok je na federalnu listu čekanja za presađivanje rožnice upisan 21 pacijent. U skladu s člankom 9. stavkom 2. Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, federalna lista čekanja vodi se za svaki organ i tkivo, gdje je to primjereno, posebno - naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva na zastupničko pitanje koliko se pacijenata nalazi na listama čekanja za transplantaciju organa u Federaciji Bosne i Hercegovine. U istom odgovoru navodi se kako je 2015. godine taj broj iznosio 258, godine 2016. - 282, zatim 2017. godine 271.

Tijekom 2018. godine broj onih koji čekaju na transplantaciju popeo se na 280, tijekom 2019. na 309, zatim u 2020. godini na 298, u 2021. godini na 267, dok su prošle godine na ovoj listi bila 293 pacijenta. Kada je riječ pojedinačno o organima na koje oboljeli čekaju, tijekom 2015. godine na transplantaciju bubrega čekalo je 216 osoba, taj broj 2020. godine narastao je na 248, da bi prošle godine iznosio 222. Na transplantaciju jetre tijekom 2015. godine čekalo je 13 osoba, tijekom 2021. godine 30, dok je prošle godine taj broj iznosio 26 osoba.

Podaci Federalnog ministarstva zdravstva pokazuju kako je na transplantaciju rožnice tijekom 2015. godine čekalo 29 osoba, a 2016. godine taj broj porastao je na 37, dok je prošle godine na ovoj listi čekanja bilo 20 pacijenata. Na listama čekanja za transplantaciju srca tijekom 2015. godine nije bilo pacijenata, da bi ih se godinu poslije pojavilo šestero, 2021. godine 14, a tijekom prošle godine taj broj iznosio je 25.

Rastu broja osoba na listama čekanja svakako je pridonijela pandemija koronavirusa koja je tijekom svog trajanja u potpunosti bila zaustavila transplantacije u Federaciji BiH. Osim samih operacija, pandemija je zaustavila i planove kada je u pitanju razvijanje ove grane medicine. Tijekom 2022. godine u ovom bh. entitetu izvršeno je tek sedam transplantacija, tri u UKC-u Tuzla, četiri u KCU Sarajevo, a ni jedna od njih nije bila kadaverična, dakle sve su sa živog donora.

Iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH više puta su upozoravali da se situacija mora promijeniti, da oboljeli umiru iako imaju žive donore koji su voljni dati im organ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije