ministrica Ankica Gudeljević

Na svim razinama vlasti potrebne su politike usmjerene na zapošljavanje

21.01.2020.
u 19:07

Novoimenovana državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević (HDZ BiH) nakon nepunih mjesec dana od preuzimanja funkcije u razgovoru za Klix.ba govori kako će jedan od njenih prioriteta biti uspostavljanje komunikacije i povjerenja među institucijama uz puno uvažavanje drugih.

Gudeljević priznaje kako je potrebno vrijeme da sagleda sve oblasti i identificira probleme u Ministarstvu koje ima veliki broj nadležnosti.

"Potrebno je raditi na koordinaciji i komunikaciji svih razina vlasti u svakoj oblasti.Suradnja i uvažavanje je prioritet ministarstva koje ima zadaću da koordinira aktivnosti, usklađuje planove entitetskih tijela vlasti i Brčko distrikta te definira strategije na međunarodnom planu u područjima zdravstva i socijalne zaštite, mirovina, znanosti i obrazovanja, rada i zapošljavanja, kulture i sporta, geodetskih, geoloških i meteoroloških poslova", govori ministrica.

Stoga Gudeljević želi raditi na razvoju bolje komunikacije između svih razina vlasti u BiH.

"Suradnja je ostvariva uz uvažavanje svih razina vlasti i ustavne nadležnosti. Potrebna je prije svega spremnost za suradnju, a jedan od mojih prioriteta jeste uspostavljanje koordinacije, komunikacije i povjerenja među institucijama. To ćemo najprije uraditi posvetimo li se svi djelovanju u okviru svojih nadležnosti i uz puno uvažavanje drugih. Za početak, moguće je intenzivirati rad konferencija ministara u oblastima u kojima one postoje. Primjerice, u području obrazovanja imamo uspostavljene Konferencije ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini koju čine svi ministri obrazovanja. Slično je i u zdravstvu. To su tijela na kojima bi trebalo razmatrati aktualne teme i probleme, te iznalaziti rješenja", smatra Gudeljević.

Već pri preuzimanju funkcije Gudeljević je kazala kako će se u svom mandatu posvetiti legalizaciji kanabisa u BiH u medicinske svrhe. Kako kaže za Klix, iako je ovo pitanje u interesu teško oboljelih pacijenata, moraju se uzeti u obzir posljedice i rizici za cijelu populaciju koji bi eventualno mogli nastati nakon što se izvrši upis medicinskog kanabisa u grupu strogo kontroliranih supstanci.

"Kako se radi o veoma osjetljivom pitanju, Ministarstvo civilnih poslova BiH, u skladu sa zakonom definiranim nadležnostima, poduzima sve aktivnosti kako bi se proces legalizacije primjene kanabisa i kanabinoida u medicinske svrhe realizirao na najbolji i najsigurniji način", dodaje ministrica.

Ipak, velika nezaposlenost i odljev mozgova iz BiH zasigurno je najveća borba pred novoizabranom ministricom civilnih poslova. S tim u vezi, kaže da je Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenulo aktivnosti na izradi nove strategije zapošljavanja u BiH, koja bi definirala politike i smjernice povezane s ekonomskim rastom uz porast zaposlenosti, razvojem ljudskih resursa i upravljanjem tržištem rada.

"Na jednoj strani je evidentna nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini, a s druge strane postoji potreba tržišta za određenim znanjima i vještinama. To zahtijeva sveobuhvatne i koordinirane napore u svim područjima politike i na svim razinama vlasti, uključujući i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i makroekonomske i industrijske politike usmjerene na zapošljavanje", kaže Gudeljević.

Ministrica najavljuje i planiranu suradnju sa nadležnim entitetskim institucijama i institucijama Brčko distrikta BiH, izrada analiza preduvjeta za primjenu jamstava za mlade s preporukama, analiza potreba za radnom snagom, za prekvalifikacijom i dodatnom obukom u skladu sa zahtjevima tržišta rada.

Potrebu za punom saradnjom nadležnih entitetskih i kantonalnih institucija ministrica ističe i na polju socijalne zaštite, još jedne kompleksne oblasti koja je u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Bosna i Hercegovina je složena država i nema jedinstven sustav socijalne zaštite. Ministarsvo civilnih poslova ima koordinirajuću ulogu, a sva prava iz socijalne zaštite se ostvaruju temeljem mjesta prebivališta. Prava i oblici socijalne zaštite slični su u regiji, a razlike su vidljive u iznosu pojedinih davanja kao i u ukupnim izdvajanjima. Aktivnosti u području socijalne zaštite, kao i kod zapošljavanja, moguće je realizirati samo uz punu suradnju institucija", kaže Gudeljević.

Ministarstvo civilnih poslova BiH u proteklom razdoblju koordiniralo je nekoliko projekata, kao što je transformacija institucija za socijalnu zaštitu djece bez roditeljskog staranja i pomoć starijim osobama u krugu obitelji. U ovoj godini, kaže ministrica, planirana je koordinacija izrade dokumenta "Analiza potreba centara za socijalni rad i drugih ustanova socijalne zaštite u BiH", što će omogućiti da se kroz finansijcki paket IPA II, u suradnji s nadležnim tijelima i institucijama entiteta i Brčko distikta BiH, unaprijede sustavi socijalne zaštite u BiH.

U rukama ministrice Gudeljević su i oblasti znanostii obrazovanja koje, govori, namjerava razvijati kroz svoj mandat.

"U suradnji s nadležnim obrazovnim vlastima nastavit ćemo s izradom strateških dokumenata u ovoj oblasti, odnosno definiranju zajedničkih prioriteta na kojima planiramo raditi u narednim godinama. To je i preduvjet za povlačenje donatorskih sredstava za potrebe provođenja reformskih procesa. Tu prvenstveno mislim na sredstva koja su nam dostupna kroz Instrument predpristupne pomoći - IPA. U prvoj polovici ove godine planiramo završiti rad na novom dokumentu strategijskog tipa u oblast srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, a do kraja godine završiti aktivnosti na reviziji strategijskog dokumenta o poduzetništvu u obrazovanju", ističe Gudeljević.

Ministarstvo civilnih poslova BiH tijekom ove godine će poduzeti i aktivnosti na pripremi za izradu dokumenta strategijskog tipa u oblast obrazovanja i obuke, za sve razine i vrste obrazovanja.

"Međutim, donošenje strategijskih dokumenata u oblasti obrazovanja samo po sebi nije dovoljno jer ne želimo da ti dokumenti ostanu u 'ladicama ministarstva'. U narednom razdoblju intenzivirati ćemo aktivnosti na praćenju implementacije svih usvojenih strategijskih dokumenata kroz prikupljanje podataka i sačinjavanje informacija za potrebe Vijeća ministara BiH na godišnjoj razini, a za to je nužna suradnja svih nadležnih ministarstava obrazovanja i agencija u smislu dostavljanja relevantnih informacija", kazala  je ministrica.

Gudeljević ističe da će dodatnu pozornost posvetiti stvaranju uvj etaza unapređenje unapređenje kvalitete obrazovanja na svim razinama od predškolskog do visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Kako kaže, ne treba zanemariti ni rezultate PISA-e, odnosno preporuka koje svima u BiH mogu poslužiti kao dobra polazna osnova za takvu aktivnost.

U oblasti znanosti ministrica dodaje kako se ne smije zanemariti okvirna Strategija razvoja znanosti u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2017.-2022. koja sadrži temeljne principe, ciljeve, smjernice i prioritete znanstvenog i tehnološkog razvoja.

"BiH je od siječnja 2014. pridružena zemlja u Okvirnom programu EU za znanstvena istraživanja i inovacije 'Horizont 2020'. Ovaj program glavni je instrument za financiranje znanstveno -istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada zemalja članica EU i pridruženih zemalja ovom Programu. S ciljem povećanja stupnja uspješnosti sudjelovanja u EU programu 'Horizont 2020', Ministarstvo civilnih poslova BiH godišnje osigurava grant sredstva za sufinaciranje pripreme projekata i potencijalnih kandidata. Cilj ovog granta jeste da se kroz davanje financijske podrške projektima međunarodnog karaktera potaknu domaće istraživačke institucije za rad na međunarodnim projektima u okviru programa Horizont, Cost i Eureka", rekla je Gudeljević.

Na kraju razgovora ministrica civilnih poslova BiH naglašava kako je njena velika želja promovirati znanost u BiH.

O radu i postupcima njenog prethodnika Adila Osmanovića, Gudeljević nije željela govoriti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?