“Daruj organ, daruj nadu”

Na Sveučilištu u Mostaru potpisano 113 donorskih kartica

30.05.2019.
u 07:35

“Daruj organ, daruj nadu” naziv je tribine koja je održana na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u cilju približavanja procesa darivanja organa te inspiriranja što više ljudi na ovaj humani potez.

Kampanja je organizirana u sklopu programa transplantacije organa Federacije Bosne i Hercegovine.

Na početku tribine rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić istaknuo je “da smo se svi danas okupili kako bismo podržali ovu aktivnost radi institucionalnih, ali i osobnih interesa”.

Mijenjajmo sebe

- Ne možemo tražiti da se promijeni svijet, da se promijeni društvo ako nismo spremni mijenjati sebe. Zaboravimo sada filmove i negativne komponente, puno je više onih pozitivnih. I zbog tih pozitivnih stvari napravimo iskorak i budimo uvjereni kako smo dali sebe za društvo. Svi vi koji još uvijek dvojite, nemojte to danas napraviti. Prođite ovaj proces i budite uvjereni da činite pravu stvar - rekao je na tribini rektor SUM-a prof. dr. Zoran Tomić.

Dekanica Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i voditeljica Klinike za unutarnje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. Monika Tomić naglasila je kako je transplantacija bit liječenja u situaciji kada vitalni organ zakaže i takav organizam umire.

- Kada neka osoba umre, moramo dokazati moždanu smrt koja se mora ustanoviti u bolnici. Tada stupa koordinator transplantacije. Njegov zadatak je razgovarati s obitelji i pokušati ih uvjeriti da daruju organe. Trebamo znati da imamo 20 posto veću šansu da će nam zatrebati organ nego da ćemo biti donori organa. I zato, nemojte razmišljati da ste u poziciji da vi dajete, nego razmišljajte kako ste u poziciji da će vama sutra trebati neki organ s kojim bi mogli nastaviti kvalitetno živjeti - kazala je dekanica Farmaceutskog fakulteta SUM-a Monika Tomić.

Puno veća potreba

Tomislav Žuljević iz Udruge transplantiranih i dijaliziranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine poručio je kako je najbolji način liječenja transplantacija, a da se u Bosni i Hercegovini uradi samo dvadeset transplantacija godišnje.

- Puno je veća potreba za organima nego što imamo donora. Novi zakon koji je usvojen 2017. godine kaže kako smo svi potencijalni donori, ali posljednju riječ ipak ima obitelj.

Želim spomenuti i sve vas pozvati na kampanju snimanja kratkog filma do 60 minuta posvećenog doniranju i transplantaciji, odnosno presađivanju organa. Javni poziv traje do 7. lipnja ove godine, a tri najbolja će biti nagrađena novčanim nagradama - rekao je Žuljević.

Nakon završetka tribine “Daruj organ, daruj nadu”, održane na Sveučilištu u Mostaru, potpisano je 113 donorskih kartica. Na nekoliko dosad održanih sastanaka na federalnoj razini utvrđeno je kako je program transplantacije u Federaciji Bosne i Hercegovine zakonski u potpunosti uređen, ali kako i dalje broj realiziranih donora ne može odgovoriti potrebama pacijenata. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?