Sve je manje zanimanje za studiranje

Na Sveučilište u Mostaru se prijavilo 500 srednjoškolaca manje nego prošle godine

studenti
08.07.2017.
u 18:30

Ni najveći pesimisti nisu predviđali da će broj prijava za preddiplomske studije na mostarskom Sveučilištu toliko opasti.

Što su razlozi?

Vjerojatno sudbinu ovog Sveučilišta dijele i brojni drugi diljem BiH, piše Večernji list BiH. Je li studiranje postalo preskupo ili je razlog pak podatak kako se na zavodima za zapošljavanje nalazi sve veći broj osoba s diplomom ili što sve više ljudi, uglavnom mladih, napušta zemlju kako bi radili ili studirali negdje drugdje u Europi i svijetu? Tu je i podatak kako “bijela kuga” uzima svoj danak jer je sve manji broj djece u osnovnim i srednjim školama, pa tako onda slijedi lančana reakcija koja se odražava i na fakultete, odnosno sveučilišta. Vjerojatno od svega nabrojenoga ima pomalo te bi ove godine većina fakulteta mogla podijeliti manji broj indeksa nego što je planirala.

Naime, mostarsko Sveučilište već odavno nije zaprimilo manje prijava na preddiplomske studije, kao što je to bio slučaj u prvom upisnom krugu za preddiplomske studije u ovoj godini. Od 6531 ponuđenoga mjesta, Sveučilište je za akademsku godinu 2017./2018. zaprimilo 2502 prijave, što je za oko 500 prijavljenih manje nego prošle godine, odnosno prijavilo se 38,31% natječajem planiranoga broja budućih studenata, rečeno nam je sa Sveučilišta. Premda se na manji interes računalo i prigodom raspisivanja natječaja te je ponuđeno 211 mjesta manje nego prethodne akademske godine, prijave za prvi upisni krug ponijela su tek 2502 završena srednjoškolca. Koliko ih je konačno prošlo izborni proces, znat će se uskoro. “Na nekim fakultetima još su u tijeku razredbeni postupci i broj primljenih bit će poznat nešto kasnije. Vjerojatno je niz čimbenika utjecao na smanjeni broj prijavljenih, od onih uvjetovanih padom nataliteta, pa do velikog broja privatnih fakulteta koji primaju završene srednjoškolce. Treba dodati kako je ovo podatak samo za fakultete u Mostaru te će se zbrajanjem onih koji su se prijavili za dislocirane fakultete stanje nešto popraviti, rekao nam je prof. dr. sc. Vojo Višekruna, pomoćnik rektora za nastavu i studente Sveučilišta u Mostaru.

Sudeći prema broju prijava za preddiplomske studije, slobodnih mjesta moglo bi biti na svim fakultetima, pa čak i Medicinskom gdje se ranijih godina za jedno raspisano mjesto javljalo po pet do sedam kandidata. U svemu ima i ohrabrujućih vijesti. Veseli podatak kako je zanimanje za strojarstvo u porastu, gdje se u prvom krugu prijavio broj kandidata približan traženom. Uz zanimanje za medicinske struke, koje vlada već godinama, solidan broj kandidata prijavio se i na Građevinski te Pravni fakultet. Najviše su u procjeni “podbacili” FPMOZ, Filozofski i Ekonomski fakultet. Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu kandidate prima u rujnu, a skoro je sigurno da će broj zainteresiranih nadmašiti kapacitete.

Drugi upisni krug

“Fakulteti imaju obvezu objaviti broj slobodnih mjesta za drugi upisni krug, što će i učiniti na svojim mrežnim stranicama, ali i oglasnim pločama fakulteta te će oni koji se, iz bilo kojih razloga nisu uspjeli upisati u prvom krugu, moći to učiniti u rujnu. Dakle, mjesta će biti dovoljno za sve završene srednjoškolce, a vjerujem da će skoro na svim našim fakultetima biti neko slobodno mjesto. Vjerujemo, ali i očekujemo, kako će i ove akademske godine naše Sveučilište biti popunjeno kao i ranijih godina”, zaključio je prof. dr. sc. Vojo Višekruna.

Kako je istaknuto u natječaju, prijave za II. (rujanski) razredbeni rok primaju se od 1. do 6. rujna, a primat će se samo za studije na kojima ostane slobodnih mjesta nakon prvog roka. Broj slobodnih mjesta za II. rok objavit će se na oglasnim pločama i mrežnim stranicama ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru, dok pristupnici na ALU prijave podnose osobno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije