Najviša odličja

Na reviziju čeka još 687 predmeta

02.01.2019.
u 20:00

Od početka primjene federalnog Zakona o reviziji braniteljskih prava do kraja rujna prošle godine postupak kontrole okončan je u 140.368 predmeta korisnika nekog od prava ostvarenog na osnovi propisa koji podliježu reviziji, piše Večernji list BiH.

Kontrola predmeta

Prema službenim podacima resornog federalnog ministarstva, od tog broja 55.314 predmeta su oni korisnika prava na osobnu invalidninu, 47.043 predmeta su predmeti korisnika prava na obiteljsku invalidninu, a 33.242 predmeta odnose se na one koji su ostvarili pravo na mirovinu pod povoljnijim uvjetima. Najmanje, 4769, predmeta je korisnika prava na mjesečni novčani dodatak, odnosno nositelja najviših ratnih priznanja i odličja.

U predstojećem razdoblju još će 687 predmeta biti predmet kontrole. Od tog broja najviše je (236) predmeta korisnika prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi dodijeljenog najvišeg ratnog priznanja ili odličja.

- Ministarstvo je i u trećem tromjesečju 2018. godine nastavilo s provedbom Zakona o reviziji, odnosno s aktivnostima na potpunom okončanju prve faze kontrole zakonitosti u predmetima korisnika prava na osobnu i obiteljsku invalidninu, prava na mjesečni novčani dodatak i mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, s provedbom druge i treće faze kontrole zakonitosti te na ažuriranju i sravnjenju podataka u evidencijama koje se vode u vezi s provedbom Zakona o reviziji u cilju dobivanja što točnijih brojčanih pokazatelja dostignute razine njegove provedbe i izrade planova i smjernica za provedbu istog u predstojećem razdoblju - navodi se u informaciji koju je Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH dostavilo entitetskoj Vladi.

Izdane potvrde

Od početka revizije do kraja rujna ukupno je, dakle, pregledano 140.368 predmeta, a za pregled ostaje 687 njih. Na snazi je 2008 potvrda izdanih na obrascu FMB 2 (prestanak prava), doneseno je 4015 odluka o prestanku prava, 7809 onih kojima je utvrđen manji obujam prava, a sve temeljem nalaza i mišljenja liječničkog povjerenstva. U tim je slučajevima zapravo vojni invaliditet ukinut, odnosno smanjen.

Razlozi zbog kojih revizijski timovi za kontrolu nisu dostigli dinamičkim planom zadane parametre povezani su s činjenicom da je u proteklom razdoblju radio samo jedan revizijski tim, da dio spisa predmeta za kontrolu u općinskim službama nije bio dostupan, kao i da su postojale pogreške u evidenciji predmeta u kojim postupak kontrole nije okončan. U drugoj fazi, koja podrazumijeva upućivanje na Institut i davanje nalaza i mišljenja Instituta za medicinsko vještačenje, u drugom tromjesečju 2018. godine Institutu je dostavljeno 1625 predmeta osobne invalidnine od planiranih 1800, odnosno 175 predmeta manje od planiranog broja, dok su liječnička povjerenstva Instituta u 1037 predmeta dala nalaz i mišljenje od planiranih 2100 predmeta, odnosno 1063 predmeta manje od planiranog broja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije