Intervju: Ante Begić, načelnik Posušja

Na raspolaganju smo investitorima, ulažemo u tehnologije i radna mjesta

06.05.2021.
u 15:22

Općina Posušje radi na stvaranju što povoljnije poduzetničke klime te je kreator nekoliko aktivnosti ili izravnih mjera kojima se neposredno utječe na pozitivne gospodarske trendove. Jedna od njih je oslobađanja plaćanja pristojbi pri registraciji novih obrta u općini Posušje, naglasio je, između ostaloga, u intervjuu za Večernji list načelnik općine Posušje Ante Begić. U kontekstu infrastrukturnih radova napominje kako je u tijeku nekoliko projekata, od širenja vodovodne mreže pa do solarne elektrane.

 

Ekonomski oporavak dobrim dijelom ovisi o odnosu lokalne zajednice prema gospodarskim temama. Na koji način Posušje nastoji pomoći i stimulirati otvaranje novih radnih mjesta?

- Općina Posušje kreator je nekoliko aktivnosti ili izravnih mjera kojima se neposredno utječe na pozitivne gospodarske trendove. Jedna od njih je oslobađanje plaćanja pristojbi pri registraciji novih obrta u općini Posušje. Kada gledamo podatke s terena, pokazala se vrlo poticajnom. U ovogodišnjem proračunu predvidjeli smo sredstva za poticajne mjere poduzetništvu općine Posušje, ukupne vrijednosti 20.000 KM godišnje, i to: sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (startup) – do 500 KM za fizičke osobe odnosno do 1000 KM za pravne osobe; podrška očuvanju tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost – do 500 KM; i podrška poduzetnicama – do 550 KM za fizičke osobe odnosno 1100 KM za pravne osobe. Poziv je objavljen u ožujku i već su počele prve prijave i isplate sredstava. Uz navedeno, kroz poduzetnički inkubator u Logističkom centru u sklopu Tehnološkog parka pružena je prilika startup tvrtkama, dakle početnicima s perspektivnom vizijom, da razvijaju svoje poslovanje uz podršku Općine u vidu pružanja povlaštene cijene zakupa prostora i osiguranja potrebne popratne infrastrukture. Iako je prošlo relativno kratko vrijeme od puštanja u rad Logističkog centra i najma prostora, već imamo jedan dobar primjer nastao iz ovog projekta. Riječ je o informatičkoj tvrtki koja je okupila nekoliko vrsnih IT stručnjaka i uspješno djeluje iz Posušja i za tržište izvan granica BiH.

Također, svake godine analiziramo tržište rada te s gospodarstvenicima, srednjoškolskim ustanovama, nadležnim ministarstvom i Zavodom za zapošljavanje sudjelujemo u kreiranju novih, traženih zanimanja na tržištu rada. Jedna od mjera jest i stipendiranje deficitarnih zanimanja iz domene visokog školstva. Ove godine stipendiramo 29 studenata. Tu je i dobra praksa prijama pripravnika u našu instituciju u cilju stjecanja prvog radnog iskustva, koje je često preduvjet za zapošljavanje.

 

Posušje je primjer lokalne zajednice koja mnogo investira u različite segmente poboljšanja kvalitete života. Što biste u infrastrukturnom smislu istaknuli kao posebno značajno?

- Značajno je to što se paralelno radi na nekoliko kolosijeka te se time pokušavaju zadovoljiti potrebe iz različitih domena. Infrastruktura je jedna od bitnijih stavki za normalno funkcioniranje svake zajednice, pa tako i naše. Tako se, uz redovito održavanje cesta, radi i na nekoliko naprednijih prometnih rješenja kojima će se poboljšati i sigurnost i intenzitet prometa. Riječ je o lokacijama na južnom izlazu iz grada te na magistralnom pravcu za Tomislavgrad, gdje se grade kružni tokovi, a tu je još i finalizacija radova na trećem traku na predjelu Vranića. Uz to, radimo temeljitu rekonstrukciju ceste na području Meljakuše 1 i na tome nećemo stati. Ovdje bih kao važnu komponentu spomenuo i širenje vodovodne mreže. Ono se nastavlja na području Rakitna, Vira, Zagorja i Tribistova. Nadam se kako će se u skorom vremenu i ovaj projekt uspješno okončati. U procesu smo pripremnih radova za izgradnju kolodvora u Posušju. Plan je gradnja u blizini osnovne škole, čime bi se riješio i problem prometnih čepova u vrijeme početka i kraja nastave. Iz područja odgoja i obrazovanja veliki je projekt gradnja nove osnovne škole u gradu, nužne zbog prenapučenosti starog objekta. Uz to, radi se i obnova gradskog vrtića, koja je također bila nužna s obzirom na to da djeca borave u gotovo jednakim uvjetima kao i devedesetih, kada je vrtić otvoren. Početkom godine potpomogli smo i Javno poduzeće Radio Posušje obnovom produkcijske opreme. Prethodna je u režimu 24/7 radila gotovo 20 godina i postojala je mogućnost prestanka emitiranja programa. Osigurali smo sredstva za izradu glavnog projekta za pročistač pitke vode na Senjakovini. Usporedno radimo na izgradnji solarne elektrane, a ubrzo, nakon dobivanja svih dozvola, trebali bismo i otvoriti objekt mini hidroelektrane.

 

Fondacija Tehnološki park Posušje polako postaje priča prepoznatljiva i izvan BiH. Koliko je važno postojanje jedne takve organizacije za edukaciju i stimuliranje poduzetništva?

- Izuzetno je važno. Već sam vam naveo primjere dobre prakse za poduzetnike početnike, no to nije jedina beneficija za gospodarstvo. U suradnji sa Srednjom strukovnom školom ovdje se obavlja praksa za CNC operatera. Nije riječ samo o posuškim učenicima. Skopljen je sporazum između Tehnološkog parka i Srednje strukovne škole Ljubuški o suradnji, po kojoj će učenici iz Ljubuškog jednom tjedno ovdje obavljati praktični dio nastave. Putem javnih poziva omogućena je obuka i svim pojedincima zainteresiranima za ovo traženo zanimanje. Nedavno je upriličena i prezentacija gospodarstvenicima o tome kako je u Logističkom parku na postojećim strojevima moguća izrada i rezervnih dijelova za skupocjene strojeve u proizvodnim pogonima. U rad i obuku uključeno je i Sveučilište u Mostaru, što dodatno daje vjerodostojnost Parku.

Kao što ste rekli, priča je prepoznatljiva i izvan BiH. O tome svjedoči jučerašnji posjet načelnika Imotskog, koji nosi dobre impresije iz Tehnološkog parka, ali i suradnja na ovom projektu Šibensko-kninske županije.

 

Koji su planovi Općine kada je riječ o tematici poslovnih zona koje se pokazuju kao uspješan recept za nova ulaganja?

- Općina Posušje poslovne zone promatra kao najperspektivnije lokacije koje su na raspolaganju domaćim i stranim investitorima, a to su poslovna zona Osrdak i Vlake.

Infrastrukturno opremljena poduzetnička zona Osrdak nalazi se uz magistralnu cestu Posušje – Mostar i na dva kilometra od središta općine, prostire se na 13,74 ha, podijeljena je u 24 parcele s prosječnom veličinom parcela oko 4000 m2. Poduzetnici koji posluju u poduzetničkoj zoni Osrdak zajedno zapošljavaju više od 120 djelatnika. Uz sve navedeno, vrijedi istaknuti kako je cijena građevinskog zemljišta za obje poslovne zone 0,95 KM/m². S obzirom na to da imamo veliko zanimanje poduzetnika za parcelama u poslovnoj zoni (slobodnih više nemamo na raspolaganju), što je vrlo pohvalno, preostaju nam aktivnosti za završetak dijela cestovne infrastrukture, kao i proširenje Logističkog centra (Fondacije Tehnološki park Posušje) u poslovnoj zoni Osrdak. Poduzetnička zona Vlake nalazi se uz magistralnu cestu Posušje – Tomislavgrad i na udaljenosti od 6 km od urbanog dijela općine. Prostire se na 190,38 ha, a predviđena je za proizvodna poduzeća u industrijama plastike, eksploatacije i obrade kamena, građevinarstvu i drugim srodnim djelatnostima. U zoni trenutačno posluje osam poduzetnika, koji zajedno zapošljavaju više od 150 djelatnika. Što se tiče planova za ovu poslovnu zonu, preostaje objava poziva i prodaja slobodnih građevinskih parcela zainteresiranim poduzetnicima, a sve u cilju unaprjeđenja poslovne klime na području općine Posušje.

 

Koliko Posušje pridaje pozornosti mjerama demografske politike?

- Tu je nekoliko mjera koje utječu, izravno ili neizravno, na demografsku politiku. Izdvojio bih: besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola na području općine Posušje, za što Općina izdvaja oko 500.000 KM, jednokratne pomoći studentima sukladno financijskim mogućnostima, poticaji mladima u iznosu od 5000 KM, subvencioniranje studentske prehrane, subvencije dječjim vrtićima u privatnom vlasništvu, subvencioniranje vrtića “Bajka” u iznosu od 194.000 KM, subvencioniranje različitih sportskih udruga preko Sportskog saveza općine Posušje, u kojima svakodnevno treniranju stotine naše djece i mladeži, s 200.000 KM. Ne želimo se zaustaviti na navedenim mjerama, nego sukladno financijskim mogućnostima, koje su nam u ovo vrijeme pandemije ograničene, planiramo uvođenje novih poticajnih mjera.

 

Kako gledate na tematiku prekograničnih projekata, ali i na suradnju sa susjednim općinama u BiH?

- Prekogranični projekti jedna su od bitnih komponenti za razvoj lokalne zajednice. To se pokazalo i na primjeru Tehnološkog parka, ali i, primjerice, na turističkim projektima putem kojih su uvedeni novi sadržaji te se radi na promociji Hercegovine, nužne za privlačenje turista. Pandemija je trenutačno stopirala te procese u turizmu, ali vjerujem kako ovo stanje neće biti dugog vijeka. Ne smijem izostaviti ni još jedan vrlo bitan prekogranični projekt, a to je izgradnja pročistača vode. To je ogledni primjer potrebe suradnje sa susjednim općinama. Naime, Posušje je gradnjom akumulacije Tribistovo izgradilo kapacitete ne samo za vlastite potrebe već je ostavljena mogućnost i za distribuciju vode u druge općine. S druge strane, potrebu za dodatnom vodom ima sjeverni dio susjednog Imotskog. Organizirali smo nekoliko sastanaka o toj temi i nadam se kako ćemo uskoro, na obostrano zadovoljstvo, realizirati ovaj projekt koristan i za Posušje i Imotski. Što se tiče suradnje s općinama u okruženju, svi mi više-manje imamo iste probleme u kojima moramo nastupati zajednički kroz partnerski odnos, a svakako bih izdvojio da nam u rješavanju tih problema uvelike pomažu koordinacijski sastanci načelnika i gradonačelnika, koje imamo već nekoliko mjeseci na inicijativu predsjednika dr. Dragana Čovića.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije