značajan arheološki nalaz

Na području Visokog otkriveni ostaci prvog rimskog naselja i prve rimske ville rustice

visoko ostaci
08.11.2020.
u 09:15

Na području Visokog nedavno je došlo do još jednog značajnog arheološkog otkrića, piše Faktor. U naselju Gornje Moštre na lokalitetu Svibe otkriveni su ostaci prvog rimskog naselja na ovom području. - U pitanju su građevinski ostaci objekta rimske ville rustice koja je u rimsko doba činila središte jednog velikog poljoprivrednog imanja (fundi). Otkriveni ostaci predstavljaju prve arhitektonske nalaze ovog tipa na širem području Visokog i od iznimne su važnosti za proučavanje arhitekture, urbanizma, gospodarstva i općenito razvoja ovog područja u razdoblju kasne antike (IV. - VI. st. p. n. e.) – kaže za Faktor magistar arheoloških znanosti Tarik Silajdžić.

Prema njegovim riječima, rezultati posljednjih arheoloških istraživanja predstavljaju nastavak priče koja je počela još prije dvije godine, kada su u organizaciji Zavičajnog muzeja u Visokom provedena prva arheološka istraživanja na tom lokalitetu. U petodnevnoj arheološkoj kampanji, u kojoj su sudjelovali studenti arheologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu pod vodstvom arheologa Tarika Silajdžića, otkriven je temelj zida dužine 15,50 metara koji je nagovješćivao postojanje većeg građevinskog kompleksa. - Od tada je bilo jasno da se radi o iznimnoj spomeničkoj cjelini. Pretpostavke formirane u naknadnoj analizi iskapanja, a što će biti uskoro objavljeno u prvom broju časopisa Radovi Zavičajnog muzeja, bile su podijeljene. Određeni pokretni arheološki materijal, kao i sam prirodni položaj lokaliteta, išli su u prilog tezi da se na Svibama nalazi središte rimskog poljoprivrednog imanja, odnosno rimska vila rustika (villa rustica). S druge strane, srednjovjekovni pisani izvori – povelje bosanskih vladara te epigrafski spomenici – svjedoče o snažnom razvoju Moštri – kaže Silajdžić.

U listopadu je provedena nova faza istraživanja na Svibama. - Već drugog dana iskapanja, čišćenjem jedne manje površine okupljene oko nečega što je u početku sličilo samo manjoj hrpici kamenja, otkriveno je “koljeno”, skretanje temelja koje je vodilo k novim dijelovima građevine. Uslijedilo je brzo skidanje naslaga zemlje na pravcu novootkrivenog zida i uskoro je otkriven novi temelj zida dužine 34 metra. Bila je to najveća pojedinačna zidana kamena površina otkrivena dosad na području Visokog (ne računajući stari grad Visoki) i jasna naznaka da na Svibama leži možda i najveći građevinski kompleks unutar šireg Visočkog polja. Nastavak istraživanja donio je i nove nalaze pokretnog areološkog materijala koji je potvrđivao pretpostavku da se na Svibama nalazi prva rimska villa rustica na području Visokog – kazao je Silajdžić. Značaj projekta ovog arheološkog istraživanja primarno je, kako navode istraživači, u činjenici da se radi o sasvim novom lokalitetu koji je u znanstvenoj literaturi bio poznat samo preko površinskih terenskih opažanja, piše Faktor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?