Na PIC-u se razgovaralo o BiH kroz prizmu multietničkih država kao što je Belgija

06.12.2023.
u 20:51

Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH, a odluke Ustavnoga suda BiH su konačne i obvezujuće te se moraju provoditi - jedna je od poruka iz komunikea koji je objavljen nakon dvodnevnog zasjedanja političkih direktora Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council - PIC), a koji su razmatrali situaciju u pogledu provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Ovom prilikom direktori su naglasili svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnoga sporazuma za mir u BiH i provedbi njegova mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. U političkom smislu sadržaj komunikea poseban fokus ima na potezima institucija i političara iz Republike Srpske koji su i u najvećoj mjeri predmet kritika dokumenta. Posebna pozornost sastanka posvećena je, kako su naveli, secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) i podrivanju ustavnoga poretka BiH, uključujući i pokušaje da se pogrešno okarakterizira međuentitetska linija razgraničenja.

- Upravni odbor PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije RS-a na mirovni sporazum i ustavno-pravni poredak BiH, što predstavlja izravnu prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje te regionalnoj stabilnosti - naglasili su nakon sastanka te podsjetili kako napadi na Ustavni sud BiH ugrožavaju mirovni sporazum i ustavni poredak BiH. UO PIC-a pozvao je i oba entitetska parlamenta da u kratkom roku imenuju suce kako bi Ustavni sud BiH opet bio u svom punom sastavu i mogao učinkovito funkcionirati. Kada je riječ o Federaciji, UO PIC-a pozdravio je napore vlasti FBiH na ponovnom uspostavljanju funkcionalnosti ovog entiteta te su objasnili kako usvajanje triju ključnih zakona u oblasti energetike i Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Parlamentu Federacije predstavlja pozitivan početak. UO PIC-a pozvao je vlasti FBiH da u kratkom roku nastave ostvarivati konkretne rezultate za dobrobit građana.

Kompletan članak pronađite u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH u četvrtak, 7. 12. 2023.

 

Ključne riječi
PIC

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?