OBRATITE PAŽNJU

Na ovim mjestima u kuhinji krije se najviše bakterija i prljavštine, tvrde stručnjaci

čišćenje
shutterstock
30.11.2021.
u 18:04

Dobro očistite ova tri predmeta kako se ne bi stvarale bakterije.

Deyan Dimitrov, stručnjak za čišćenje i vlasnik Laundryheap tvrtke otkrio je da u kuhinji, ma koliko ju površinski čistili, ima nekoliko mjesta i predmeta koji sadrže puno prljavštine i bakterija, a mnogi zanemaruju održavanje i čišćenje istih.

Prva stvar koju je naveo je mala "ladica" ispod klasičnog tostera za koju mnogi uopće ne znaju ni da postoji. Trebalo bi ju svakih nekoliko tjedana, ovisno o tome koliko često koristite toster, izvaditi i isprazniti mrvice kako se ne bi stvorila plijesan, bakterije ili paraziti.

"Prvo isključite toster iz struje, ispraznite mrvice iz pretinca i operite ga pod vodom. Uzmite četkicu za zube i očistite sitne, teško dostupne dijelove. Na kraju operite deterdžentom za posuđe i ostavite da se posuši."

Često koristite rukavice za vađenje vruće posude iz pećnice, a rijetko ih, ili gotovo nikad, ne perete?

Deyan kaže da je ovo velika pogreška. Iako možda djeluju čisto izvana, rukavice su prepune bakterija i grinja, ali i komadića hrane, prenosi Daily Star.

 "Možete ih prati na tjednoj bazi, zajedno s kuhinjskim krpama i drugim tekstilom. One silikonske perite na ruke s vodom i deterdžentom. Možete ih i dubinski očistiti tako da ih ubacite u mješavinu vode, deterdženta za posuđe i jedne žličice soda bikarbone. Ostavite ih tako 10 minuta i isperite."

Odmah iza rukavica slijedi još jedan prljavi predmet - drvene kuhače.

"Bakterije ulaze u svaku rupicu i puknuće drvenog posuđa i tamo se zadržavaju ako ih ne čistite dobro. Imajte na umu da te bakterije često dolaze iz sirovog mesa koje ste miješali tijekom kuhanja i šire se na drugu hranu i kuhinjsku površinu.

Kako biste to izbjegli, namočite ih u vodu i malo vodikovog peroksida na nekoliko minuta, pa isperite i ostavite da se dobro posuše."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?