Što donose izborne liste HNS-a predvođene HDZ-om BiH

Na listama HNS-a više od 50 posto novih ljudi, 40 posto mladih

'22.03.2013., Zagreb - Lijepe navijacice pristizu na Trg bana Jelacica kako bi dale svoj doprinos u bodrenju hrvatske nogometne reprezentacije. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
13.07.2014.
u 09:30

Kriteriji za liste su prije svega bili kvaliteta, stručnost, kontinuitet politike, ali i osvježenje novim imenima

Nakon višesatne sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, koja je prvo u proširenom, pa onda nešto užem sastavu, održana u petak i završena bez zaključenja konačnih izbornih listi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predvođenih HDZ-om BiH, razgovori su nastavljeni i jučer.

Konačne liste HNS-a

Vodstvo HNS-a, HDZ-a BiH, jučer je cijeli dan radilo kako bi konačne izborne liste bile gotove i predane u Središnje izborno povjerenstvo BiH sutra, i to, kako su rekli čelnici HNS-a, “točno u podne”. Kako doznajemo, na listama HNS-a ima velikih promjena..., znatan je broj mladih, sposobnih, stručnih, obrazovanih ljudi. Naime, doznajemo kako je na listama HNS-a predvođenih HDZ-om BiH upravo više od 50 posto novih imena, te više od 40 posto mladih. Kriteriji su postavljeni ovoga puta drukčije. A bili su kvaliteta, stručnost, kontinuitet politike, ali i osvježenje novim ljudima koji mogu doprinijeti svojim zalaganjima u državnoj, entitetskoj, te županijskim vlastima. Cilj je bio i zastupiti sva područja života i novim ljudima dovesti do iskoraka, izboriti se za veća prava Hrvata na polju obrazovanja, znanosti, braniteljske populacije, nacionalnih interesa... Izvjesno je da je s novim dužnosnicima i novim idejama moguće očekivati pozitivan zaokret, prije svega kod mlađih ljudi koji su najviše razočarani stanjem u društvu i ne smatraju da su promjene moguće. Ono što je najvažnije je osvježenje koje prije svega dolazi iz HDZ-a BiH. Kako doznajemo, na pojedinim listama će biti Hrvata i Hrvatica koji nisu do sada bili na dužnostima u vlasti, ali su svojim dosadašnjim radom dali veliki doprinos društvu, borbi za hrvatske nacionalne interese, te se žele boriti za bolja prava u BiH.

Zaokret i iznenađenja

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, kako doznajemo, vodila se u petak široka rasprava oko lista za izbore. Raspravljalo se o prijedlozima temeljnih, općinskih i županijskih stranačkih organizacija.

Bilo je i nezadovoljstva s ponuđenim kandidatima. Pojedini prijedlozi su prošli, za neke su se tražila dodatna obrazloženja, a kod nekih prijedloga koji su stigli iz dijela županija se očekivao značajniji zaokret na koji su upozoravale i braniteljske udruge koje su poslale oštro pismo i održale sastanak s vodstvom HNS-a. No, jučer su se tijekom dana izborne liste kompletirale. Sigurno je da će biti iznenađenja, u pojedinim županijama i drastičnih promjena.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rosa
10:28 13.07.2014.

"Napravite drastične promjene ..." zavapiše u petak otvorenim pismom HVO Udruge, a Čović njihov zahtjev ispuni dan kasnije. Tko je uopće pisao otvoreno pismo,Udruge ili sam Čović? Ja sam odgovor na ovo pitanje znao i petak zbog čega sam svoj komentar i završio riječima "Ovo pismo je još jedan dokaz da su čelništva Udruga proisteklih iz domovinskog rata produžena ruka HDZ-e BiH odnosno da su najvećoj mjeri Čovićevi poltroni koji se oglašavaju samo kada to odgovara "akademiku". Poltroni, sram vas bilo!"

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?