Prednjače onkološki bolesnici, ali i oboljeli od drugih teških bolesti

Na listama čekanja za lijekove u BiH je sve više pacijenata

24.03.2024.
u 12:13

U Federaciji BiH sve su duže liste čekanja na određene lijekove. Prednjače onkološki bolesnici, od kojih mnogi i ne dočekaju lijek. U BiH nitko ne zna koliko točno ima oboljelih od malignih bolesti, odnosno za koliko se taj broj godišnje povećava. Razlog je što je BiH jedna od rijetkih zemalja u svijetu koje još nemaju registar za rak, objavio je Večernji list BiH. Porast oboljelih od malignih bolesti je evidentan i on je konstanta, nažalost, obolijevaju sve mlađe osobe.

Lijek im znači život

Ne nazire se kraj agoniji pacijenata u FBiH koji su mjesecima na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge. Od oko 1700, koliko ih je na listama čekanja bilo krajem prošle godine, u međuvremenu se broj povećao na više od 2000, kazala je za Faktor Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruge osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH. Najduže su liste čekanja za lijekove koje koriste onkološki pacijenti, a prate ih sve autoimune te rijetke bolesti. I dok se čeka da se kod nadležnih federalnih vlasti probudi svijest o tome da je teškim bolesnicima, među kojima je veliki broj onkoloških, nužna adekvatna i pravodobna zdravstvena usluga, dotle se bolesni snalaze kako tko zna i umije. Mnogi prikupljaju po humanitarnim organizacijama po dvije KM kako bi kupili lijek koji im znači život. Neki u toj borbi gube bitku. Problem je nedostatak inovativnih lijekova na koje se u pravilu u našoj zemlji godinama čeka, u prosjeku, kako navode iz Komore magistara farmacije FBiH, dvije i pol godine, a neki čak i dvostruko dulje. – Pacijenti u BiH trenutačno su žrtve birokratskog nerazumijevanja potreba bolesnih osoba u smislu (ne)provođenja određenih procedura, a koje su obvezujuće postojećim zakonskim regulativama – kaže Gordan Muzurović, predsjednik Udruge oboljelih od multiple skleroze u SŽ-u i predstavnik Mreže udruga pacijenata "Pravo na lijek u Federaciji BiH".

Problemi u opskrbi

S nestašicom lijekova bore se i ostali pacijenti u BiH. Iz Agencije za lijekove BiH potvrđeno je kako postoje problemi u opskrbi pojedinih lijekova za tržište u BiH. Kao razlozi navode se problemi u procesu proizvodnje, nabavi aktivnih supstancija i sirovina uopće, kao i materijala za pakiranje. Prijavljen je i trajni prekid opskrbe lijeka hormona rasta Somatropin, koji će biti zamijenjen drugim proizvođačem, navodi RTRS. Trenutačno na tržištu u ljekarnama nema pojedinih lijekova zbog problema u lancu opskrbe. U pitanju je antibiotik Ospen, za koji je proizvođač najavio i datum kada će se taj lijek ponovno pojaviti na tržištu, zatim Amitriptilin, kojeg nema privremeno, i Maprotilin, za koji je proizvođač najavio trajno povlačenje s tržišta. Pacijenti su obvezni javiti se liječnicima kako bi im propisali drugu adekvatnu terapiju, objavio je Večernji list BiH. - Proizvođači su dužni prijaviti nam privremene nestašice. Ponekad se događa da od pacijenata ili zdravstvenih djelatnika doznamo da nekog lijeka nema na tržištu. Jako je važno da raspolažemo informacijom da neki lijek nije dostupan jer tako možemo ubrzati postupke davanja dozvole ili osigurati uvoz iz druge zemlje - rekla je Tijana Spasojević Došen, šefica Odsjeka za informiranje Agencije za lijekove BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije