Na Kupres stigle i Jelena iz Splita i Ana iz Šibenika: Jedva smo čekale snijeg

24.01.2023.
u 14:30

Minusi i novi snijeg konačno su protekloga vikenda omogućili otvorenje ovogodišnje zimske turističke sezone na Kupreškoj visoravni. Skijališta su preplavili ljubitelji bijeloga sporta. Stiglo je najviše Dalmatinaca, ali su tu i gosti iz središnje Hrvatske, juga Bosne i Hercegovine, Banje Luke i drugih bh. gradova. Otvorenje sezone, u odnosu na proteklu godinu, kasnilo je više od mjesec dana.

19 topova za zasnježivanje

Prvi i udarni dio sezone i vrijeme školskoga raspusta bespovratno su prošli, tako da će skijaša radnim danima biti manje, a vikendom u blizini hotela neće biti nijednoga slobodnog parkirnog mjesta. Iako je prometovanje zbog visoka snijega i jakih udara vjetra bilo otežano, više od 2000 zaljubljenika u bijeli sport pohrlilo je na Kuprešku visoravan, među njima i Jelena iz Splita.

- Odlična je staza, odličan je snijeg, sve je top. Dolazimo svake godine na Kupres, stvarno je super. Nažalost, raspust je prošao pa smo došli samo na jedan dan, ali nema veze, tek je počelo. Bit će toga još - govori nam Jelena i strpljivo čeka u redu za vučnicu.

Uz supruga i dijete u redu je i Ana iz Šibenika. Kaže da na Kupres dolaze redovito. Uzeli su dva dana i, kako kaže, jedva dočekali da padne prvi snijeg. Mostarke Mateu i Anu sreli smo na parkiralištu. Skijanjem su se počele baviti već u osnovnoj školi i uzbuđeno su čekale na prvi spust.

- Uzele smo poludnevne karte, ali smo baš komentirale da je vrijeme super, bolje nego u Mostaru. U Mostaru ima malo bure, a ovdje je idealno za skijanje. Na stazi još nismo bile pa jedva čekamo - govore nam uglas.

Šezdeset centimetara prirodnoga snijega dodatno je "podebljano" umjetnim iz 19 topova. Radilo se i noću i danju, kazao nam je Ivan Bagarić, član Uprave Sportsko-rekreacijskoga centra Adria Ski na Čajuši, te dodao: - Staze su sve u funkciji, liftovi također. Gužva nam je poprilična, ali bit će to sve dobro, prvi dan nam je, pa dok se to sve malo sredi. Ipak, mislim da će to biti odlično - zadovoljan je Bagarić. Kupreška snježna bajka privukla je i šetače iz Tomislavgrada Petru i Dragana. Dragan je ratni vojni invalid i ne smije, kako kaže, na skije, ali došao je uživati u šetnji i prirodnim ljepotama.

Ako vrijeme i snijeg posluže, a naš domaćin se nada da hoće, bit će održana i značajna sportska natjecanja.

Brojne utrke, Ski-alka

- Početkom veljače imamo FIS međunarodnu utrku, potom DalSki - Prvenstvo Dalmacije, imamo Kup Striž, potom Prvenstvo Herceg Bosne, Prvenstvo Blidinja te u ožujku imamo Croski kup u organizaciji Hrvatskoga skijaškog saveza - objašnjava nam Bagarić.

A u tom gustom rasporedu Skijaški klub iz Sinja će, u suradnji s domaćinom Adria ski i Udrugom ski-klubova iz četiriju dalmatinskih županija, organizirati 3. Sinjsku ski-alku. Natjecanje je to u kojem alkari konje zamjenjuju skijama i u silaznoj putanji nastoje pogoditi "u sridu".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?