Borjana Krišto

Na korektan način otvoriti raspravu o izmjenama Izbornog zakona BiH

Borjana Krišto
07.11.2017.
u 14:18

Otvoreni smo za svaku vrstu rasprave, za svaku vrstu konstruktivnog prijedloga koja je u skladu s Ustavom BiH i koja u potpunosti implementira odluke Ustavnog suda BiH koje imamo - navela je Krišto.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) izjavila je danas za Fenu da očekuje da na narednoj sjednici Doma na korektan način otvore raspravu o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji je Dom naroda dostavio Zastupničkom domu.

- Otvoreni smo za svaku vrstu rasprave, za svaku vrstu konstruktivnog prijedloga koja je u skladu s Ustavom BiH i koja u potpunosti implementira odluke Ustavnog suda BiH koje imamo - navela je Krišto.

Po njenom riječima, rješenja koja su ponudili su, u svakom slučaju, u skladu s Ustavom, u potpunosti provode odluku, nisu diskriminirajuća prema bilo kome.

- Želim još jednom ponoviti da smo i za svaki drugi vid koji osigurava da legitimni predstavnici konstitutivnog naroda biraju svoje političke predstavnike u tijela vlasti, kako zakonodavne, tako i izvršne. To nam je i odluka Ustavnog suda rekla - kazala je Krišto.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je 19. srpnja, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji su predložili izaslanici iz hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Martin Raguž i Mario Karamatić.

Kako navode predlagači, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor izaslanika u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 15. studenog trebao razmatrati zahtjev Doma naroda da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?