mostar

Na Građevinskom fakultetu u Mostaru održan Simpozij 'Hercegovina zemlja kamena'

29.06.2018.
u 15:57

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je 3. Simpozij o kamenu naziva „Hercegovina zemlja kamena“. Organizatori Simpozija su Građevinski fakultet  i Udruga Zvuk kamena Posušje, a pokrovitelji vlade županija Hercegovačko-neretvanske, Herceg-bosanske, Posavske i Zapadnohercegovačke. 

Simpozij je organiziran u okviru 40. obljetnice Fakulteta, a dekanica prof. dr. Maja Prskalo ističe kako je Simpozij samo dio bogatog nastavnog i znanstvenog programa koji se odvija na Fakultetu cijeli protekli semestar – „Veseli me ovaj kao i svi drugi znanstveni simpoziji koji se održavaju na našem Fakultetu, posebice stoga što i u vrijeme svekolike krize njihovo održavanje svjedoči kako fakultet, uz obrazovnu, uspješno obavlja i znanstveno-istraživačku misiju.“ Naglašava se kako su simpoziji točka gdje se povezuju znanje i gospodarstvo, razmjenjuju iskustva i informacije, te pokreću i iniciraju gospodarske i društvene promijene.

Teme o kojima se izlagalo na simpoziju su industrija kamena u BiH, zakonska regulativa iz područja kamena, istraživanja kamena, kulturno povijesna baština, kamenolomi i okoliš, te korištenje kalcijevog karbonata u medicinske svrhe. Svi radovi bit će objavljeni u elektroničkom zborniku radova Građevinskog fakulteta.

Suorganizator simpozija Frano Oreč, predsjednik Udruge Zvuk kamena Posušje upućuje na veliko zanimanje javnosti za ovu konferenciju i općenito kamen kroz brojne aspekte primjene – „Mi kao Udruga i svi naši korisnici imamo veliko bogatstvo kroz suradnju s Fakultetom i ove znanstveno istraživačke radove. U članovima naše Udruge je 14 studenata ovog Fakulteta koji su upravo diplomirali obrađujući teme o kamenu. To je velika stvar za struku, jer se ovom temom i problematikom ranije nitko nije bavio. Ovom konferencijom premašili smo sva naša očekivanja.“

Veliko zanimanje za Simpozij potvrđuje ispunjeni Amfiteatar Fakulteta, u kojem je Simpozij svečano otvorio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske Županije prof. dr. Nevenko Herceg. Osvrnuo se na značenje i simboliku kamena kroz tešku povijest hercegovačkog naroda, izrazio je zadovoljstvo organizacijom i čestitao uposlenicima Fakulteta 40. obljetnicu od utemeljenja i uspješnog rada kazavši kako je „Fakultet dao izniman doprinos u obrazovanju mladih ljudi, razvoju graditeljske struke i znanstvene misli u Hercegovini i široj regiji. Drago mi je da se na Građevinskom fakultetu otvorio i novi Studij arhitekture i urbanizma čime je zaokružena jedna logična cjelina koju čine arhitekti i građevinari, stvarajući skladan i siguran prostor za život na ovim područjima.“

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije