Na čemu je Njemačka odlučila štedjeti, a za što planira potrošiti više novca?

03.02.2024.
u 18:00

Bundestag je u petak usvojio proračun za ovu godinu nakon dugogodišnje borbe stranaka vladajuće koalicije. Proračun predviđa rashode od 476,8 milijardi eura i nova zaduživanja, za sada oko 39 milijardi eura, navodi dpa.

Ako tako ostane, ponovno će se primijeniti kočnica zaduživanja, prvi put od izbijanja pandemije. Kočnica je ustavni instrument koji sprečava prekomjerno zaduživanje, ali se može suspendirati u slučaju izvanrednih okolnosti poput globalne zaraze i energetske krize uzrokovane ruskim napadom na Ukrajinu.

Proračun za 2024. bio je veliki izazov za vladajuću koaliciju. 

Ustavni sud je jesenas proglasio neustavnom odluku Vlade da se deseci milijardi eura iz Fonda za pomoć gospodarstvu i građanima tijekom pandemije prebace u Fond za transformaciju gospodarstva. Presuda je napravila veliku rupu u javnim financijama.

Vladajući socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Liberali (FDP) složili su se oko programa štednje koji uključuje, primjerice, veći porez na komercijalne zrakoplovne karte i postupno ukidanje subvencija za dizelsko gorivo za poljoprivrednike.

Subvencije za električne automobile završile su prošle godine. Vlada je također dogovorila stroža pravila za socijalne naknade, piše Fenix magazin.

No, oporba optužuje vlast da ne štedi dovoljno.

Kršćansko-demokratska unija (CDU/CSU) posebno je kritizirala vladu zbog govora o štednji, ali navodno nastavlja živjeti iznad svojih mogućnosti. Vlada želi potrošiti znatno više novca nego prije pandemije, ističu demokršćani.

Ministar financija Christian Lindner branio je proračun. Pohvalio se, kako je rekao, rekordnim ulaganjima od 70,5 milijardi eura – primjerice u željeznicu, ceste i drugu infrastrukturu. Istodobno se smanjuju porezi za stanovništvo, rekao je Lindner.

Proračun za obranu iznosi oko 52 milijarde eura, ne računajući milijarde iz posebnog fonda za Bundeswehr.

Najveće uštede u odnosu na prethodnu godinu imaju u Ministarstvu zdravstva jer su eliminirani brojni troškovi iz vremena pandemije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?