Vatrogasci u Mostaru imaju pune ruke posla

Na brdu Hum sedam požara u 24 sata, netko ih podmeće?

06.08.2015.
u 07:51

Vatrogasci su stalno na terenu, nadgledaju stanje i gase požare

Vatrogasna postrojba Mostar u 24 sata čak je sedam puta intervenirala na brdu Hum iznad grada.

Požari na ovome brdu su počeli gorjeti prije tjedan dana, a ni kiše koje su padale nisu uspjele trajno ugasiti vatru na ovoj lokaciji.

I dok se mostarski vatrogasci vraćaju svakih nekoliko sati kako bi gasili požar na Humu, postavlja se pitanje je li ovoliki broj požara slučajan ili ih netko podmeće.

Nema dokaza

- Mi nemamo dokaza kako se radi o podmetnutim požarima, ali sigurno ni ta opcija nije isključena. Inače, većina požara koje imamo na ovim prostorima su posljedica ljudskog nemara. Na Humu imamo situaciju da nailazimo na velike nakupine suhih iglica. Mi ugasimo požar, vlaga koja bude na požarištu se isuši i onda ponovno imamo požar - rekli su za Večernji list u Vatrogasnoj postrojbi Mostar.

U posljednjih tjedan dana izgorjelo je više od 60 posto brda Hum. Radi se o nepristupačnom i miniranom terenu tako da je vatrogascima nemoguće gasiti ovaj požar. Mogu samo kontrolirati da vatra ne ide preko ceste i da se ne proširi na okolna brda. Zanimljivo je kako je ranijih godina zabilježen veći broj požara na ovoj lokaciji, a čak je jednom prilikom snimljena osoba koja namjerno pali vatru kako bi izazvala požar.

Očekuju nove probleme

- Sada najavljuju novi toplinski udar i sigurno je kako ćemo očekivati nove probleme. S obzirom da skoro svi požari koje imamo su posljedica ljudskog nemara, mi možemo samo pozvati građane da obrate više pozornosti na ono što rade tijekom boravka u prirodi jer je dovoljno samo malo nepažnje da se izazove veliki požar i velika katastrofa. Trenutačno nemamo većih požarišta i nadamo se kako će tako ostati i u idućim danima - zaključili su naši sugovornici iz Vatrogasne postrojbe Mostar.

Inače, ove godine u sezoni požara su bili rijetki dani kada su vatrogasci imali manje od 5 do 6 intervencija.

Uglavnom gori nisko raslinje, ali je i zabilježeno nekoliko većih požara kao što je bio onaj na brdu Hum.

Mostarski vatrogasci su u nekoliko navrata slali pomoć u općine Čitluk i Čapljina gdje su izbijali veliki požari koji su prijetili kućama.

Očekuje se kako će sezona požara trajati još 20-ak dana, a onda bi se stanje trebalo smiriti. Barem je to želja naših sugovornika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije