eksplozija kod metroa

Muškarac u Švedskoj nastradao od bombe iz bivše Jugoslavije?

Reuters
08.01.2018.
u 07:27

Povodom eksplozije kod jedne stanice metroa u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, u kojoj je jučer jedan 60-godišnjak poginuo, a 45-godišnja žena je ranjena, novinske agencije AFP i AP spominju "jugoslovensku vezu".

Eksplozija se dogodila kada je muškarac podigao s ulice predmet za sada službeno neutvrđene vrste, priopćila je policija koja je odbacila mogućnost terorizma. 

Dnevne novine "Ekpresen" i "Aftonbladet" vjeruju da je to bila ručna bomba, ali policijski tehničari to tek trebaju potvrditi. 

Stanovnik tog dijela Stokholma Milorad Jenčić je rekao za AFP da je tu bilo "incidenata devedesetih godina i početkom 2000-ih, bilo je vrlo nasilnih bandi", a potom se stanje smirilo. 

Kako odmah potom piše AFP, "po izvješću švedske policije objavljenom prošle godine, Švedska je europska zemlja u kojoj kriminalne bande sve više koriste ručne bome, često iz rezervi iz bivše Jugoslavije". Tako je u kolovozu 2016. godine, jedan osmogodišnji dječak poginuo od ručne bombe bačene u stan u gradu Getebrogu. Izgledalo je da je to bio napad na nekoga tko tu živi, radi "namirenja računa". 

Po agenciji AP, par koji je jučer nastradao od eksplozije - muškarac poginuo, a žena ranjena, bili su biciklisti koji su zastali kada je muškarac ugledao nešto na ulici i podigao da vidi što je. 

AP piše da je policija rekla da, po ranama i ostacima na ulici, taj predmet "može biti ručna bomba, vjerojatno stara". 

"Sumnjamo da je to neka vrsta ručne bombe", rekao je Lars Alvarsjo, šef policijskog okruga za jug Stokholma, za švedski Radio SVT. 

Alvarsjo je, nastavlja AP, rekao da je "švedska policija na žalost primijetila porast uporabe ručnih granata među bandama" posljednjih nekoliko godina i to u nekoliko nasilnih incidenta u tri najveća grada Švedske - Stokholmu, Goteborgu i Malmeu, prenosi N1. 

"Veliki broj ilegalnih ručnih bombi nađenih u Švedskoj je uvezen iz bivših jugoslovenskih zemalja, rekao je Alvarsjo", šef policijskog okruga za jug Štokholma, prenijela je agencija AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije