Posavina

Mreža “Brana” otvorila temu transparentnostiza poplavljene

04.03.2016.
u 07:00

Javna rasprava u suradnji Općine Domaljevac-Šamac i mreže “Brana” o temi transparentnosti dobivanja i raspodjele donacijskih sredstava za poplavljene na prostoru općine Domaljevac-Šamac izazvala je veliko zanimanje građana koji su ispunili dvoranu Hrvatskoga kulturnog centra u Domaljevcu, piše Večernji list BiH.

Iako su od poplava u Posavini protekle gotovo dvije godine, u općini Domaljevac-Šamac posljednjih nekoliko dana ozračje je dovedeno do usijanja, što je potvrđeno i tijekom javne rasprave.

Nekoliko donacija u istoj kući

Kao što je voda brzo nadirala i plavila posavsku ravnicu, takvom je brzinom na površinu isplivalo sve ono što su građani imali kazati o temi nepravilnosti u podjeli pomoći. Određeni plakati koji su se pojavili na oglasnim pločama i društvenim mrežama s popisima korisnika donacija još više su pojačali nezadovoljstvo onih čiji su domovi poplavljeni u domaljevačko-šamačkoj općini.

- Ma, nismo nezadovoljni koliko je sredstava dodijeljeno Posavini. Vidljivo je to u mjestu i po tome koliko je toga obnovljeno, osobito veliki objekti kao što su vrtić, Dom zdravlja, ceste i drugo, ali boli nas nepravda što su sredstva dobivali oni kojima voda nije ušla u kuću. Ima primjera da su u jednoj kući sredstva dobivali i sin i otac i supruga, po samo njima znanim kriterijima, a kuća uopće nije bili poplavljena, kažu sudionici tribine u Domaljevcu, izražavajući nezadovoljstvo, kako izvođačima tako i kvalitetom izvršenih radova. U prvom dijelu javne rasprave, dok su se građani još okupljali, Joco Cvjetković, koordinator mreže “Brana” za općine Šamac i Domaljevac-Šamac,prezentirao je rezultate do kojih je ova mreža došla.

- Na prostor općine Domaljevac-Šamac stiglo je više od pet milijuna konvertibilnih maraka sredstava. U odnosu na nastale štete, to je svega 10% sredstava za sanaciju, tako da postoji velika potreba za dodatnim donacijama, rekao je Cvjetković, te naglasio kako su u procesu praćenja donatorskih sredstava do samih korisnika uočili dosta nepravilnosti u transparentnosti trošenja sredstava. - Glavne zamjerke korisnika odnose se na rad izvođača i kvalitetu izvršenih radova. Ipak, najveće pritužbe građani su iznijeli prema općinskim povjerenstvima i Crvenom križu. Primjedbe su iznesene i na način informiranja o pristiglim donacijama, pa se na brojne natječaj nisu uspjeli prijaviti, čime su izgubili pravo sudjelovati u projektima, rekao je Cvjetković.

Projekti za 2016. godinu

Predstavnici općinske administracije izašli su pred građane s podacima o štetama i utrošenim sredstvima za obnovu. Izrazili su zadovoljstvo odzivom građana jer skupovi su, rečeno je, najbolji način da se razbije nepovjerenje.

- U obnovi je trebalo učiniti puno više, ali kako to učiniti kad su sredstva ograničena.

Na području općine imali smo štetu veću od 54 milijuna maraka, a za obnovu je stiglo svega 10 posto sredstava. Oko 70 posto smo obnovili stambenih jedinica, ne u cijelosti, ali smo na razne načine pomogli ljudima useliti se u stambeni prostor i živjeti u svojoj kući, kazao je načelnik općine Domaljevac-Šamac Mario Jurkić i dodao:

- Što se tiče gospodarstva, razočaran sam i zabrinut što je i s viših instanci vlasti pokazano jako malo zanimanja da se više učini za gospodarstvo. U 2016. godini imamo 2-3 projekta koje trebamo realizirati.

Sredstva koja očekujemo još nisu na računu, a riječ je o projektima obnove komunalne službe i nastavku radova na poljskom nasipu u Domaljevcu.

Očekujemo daljnju prisutnost programa EU i Federalnog fonda da s određenim financijskim sredstvima pomognu dovršetak započetih radova na blizu 1400 kućanstava i dobiju odgovarajuću pomoć. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?