DIJAGNOZA

Može biti simptom: Koje riječi depresivni ljudi češće koriste?

12.11.2018.
u 16:40

Od načina na koji spavate, krećete se i komunicirate s drugima, depresija mijenja apsolutno sve. Stručnjaci mogu primijetiti tko je sklon depresiji ili pati od ove dijagnoze na temelju toga kako se izražava - govorom i pismeno

Znanstvenici već dugo pokušavaju utvrditi vezu između depresije i jezika, a sada postoji mnogo tehnologija koje im to olakšavaju, prenosi Ordinacija. Istraživanje objavljeno u Clinical Psychological Science, pokazalo je da postoje određene riječi koje mogu ukazati na to pati li osoba od depresije.  

Do sada su pomagali eseji i dnevnici depresivnih ljudi, pa čak i oni pjevača Kurta Cobaina. Za izgovoreno, koristile su se snimke "prirodnog" govora osoba. Kad su sve proučili, znanstvenici su zaključili da postoji zaista vidljiva razlika između onih koji imaju depresiju i onih koji ne. 

Jezik se može podijeliti u dvije kategorije: sadržaj i stil. Sadržaj je ono što želimo izraziti, dakle neka tema. Nije iznenađujuće da depresivne osobe koriste mnogo negativnih pridjeva i priloga poput - "usamljen", "tužan"... 

Usredotočeni na sebe

Drugo, znanstvenike je iznenadila upotreba zamjenica poput "ja", "mene", koje depresivni koriste mnogo više, nego one u drugim ili trećem licu. Depresivne osobe su više usredotočene na sebe. Zapravo ove riječi stručnjacima više ukazuju na depresiju nego negativni pridjevi. 

Znanstvenici su analizom sadržaja na online forumima s temom depresije i tjeskobe, utvrdili da se tamo često koriste takozvane "apsolutne riječi", odnosno one s najekstremnijim značenjem poput - "uvijek", "nikada" i "upotpunosti". Ovakav način izražavanja pojavljuje se u 50 posto slučajeva na takvim forumima, a u čak 80 posto na onima koji idealiziraju samoubojstvo.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije