Veleposlanica Chen Bo

Mostarski sajam učinkovita platforma za unapređenje suradnje Kine i BiH

Chen Bo
14.04.2016.
u 12:34

Veleposlanica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo poručila je kako Mostarski sajam smatraju učinkovitom platformom za unapređenje poslovne suradnje između Kine i Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja jugoistočne Europe i nadaju se dugogodišnjem partnerstvu sa Sajmom u narednim godinama. 

Chen Bo je podsjetila kako je prošlog rujna tijekom posjeta Kini, tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, izrazio nadu da će kineska strana tijesnije surađivati na sajmu u Mostaru. Deset kineskih tvrtki je bilo na Mostarskom sajmu, uključujući i najveće kao što su Huawei, Haiera, ZTE i Gree. Zemlje koje su prisutnije na sajmu su Turska, partnerska zemlja i Hrvatska.

- U naredna dva mjeseca od održavanja sajma, niz poslovnih sastanaka će se održati između Kine i BiH što bih ja nazvala "sezonom kinesko-bosanskohercegovačke suradnje". Poslovno izaslanstvo iz kineske provincije Hebei posjetilo je jučer BiH. Početkom svibnja će biti održan Sarajevo Business Forum zajedno s forumom „16+1“ a fokus će biti na industrijskim kapacitetima - istaknula je veleposlanica NR Kine u BiH Chen Bo. 

Na SBF-u će sudjelovati izaslanstvo iz četiri kineske provincije, zajedno s poslovnim izaslanstvima. Početkom lipnja zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gospodin Šarović, predvodit će izaslanstvo BiH na učešću u Investicionom i trgovinskom sajmu 16+1 u Ningbou u Kini. Sredinom lipnja brojni županijski premijeri i gradonačelnici iz BiH će sudjelovati na Trećem sastanku lokalnih lidera „16+1“ u Tangshanu u Kini, zajedno s drugim poduzetnicima.

- To će biti najveća i najintenzivnija razmjena između Kine i BiH na polju trgovine i ekonomskih odnosa otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose prije 21 godine. Uvijek sam uvjerena da je veće međusobno upoznavanje preduvjet za tjesniju suradnju između naše dvije zemlje. Zbog toga je Kinesko veleposlanstvo u BiH posvećeno povećanju međusobnog razumijevanja između poslovnih odnosa Kine i BiH. Kroz takva međudjelovanja, nadamo se da ćemo vidjeti više želje za suradnjom i konkrentim dogovorima i, što je još važnije, nadamo se da ćemo stvoriti prilike za razgovore licem u lice između kineskih i bh. poduzetnika kako bi stvorili čvrstu podlogu za bolju suradnju u budućnosti - istaknula je Chen Bo u razgovoru za Fenu.

Veleposlanica NR Kine u BiH je naglasila kako je suradnja u energetskom sektoru važan dio ukupne suradnje između Kine i BiH.

- Trenutno je suradnja najviše fokusirana na termoelektrane. Termoelektrane su tradicionalna vrsta energije, ali, koliko meni je poznato, nove tehnologije, uključujući ekološki prihvatljive tehnologije se koriste kada se grade termoelektrane u suradnji s kineskim kompanijama. Ekološki energetici se razvijaju brzo u Kini i mi vidimo velike mogućnosti za suradnju s BiH na ovom polju. Kineske tvrtke su u pregovorima sa svojim bh. partnerima vezano za projekte hidroelektrana. Nedavno je i potpisan Memorandum o razumijevanju između kineskih kompanija i njihovih bh. partnera o vjetroenergetici. Znam da su i neke kineske tvrtke za solarnu energiju iskazale interes za tržište u BiH - rekla je Chen Bo. Osvrnula se i na nominaciju za Večernjakov pečat.

- U BiH sam samo šest mjeseci zbog čega sam jako zadovoljna i počastvovana što sam nominirana za „Večernjakov pečat“ u kategoriji diplomata. Za mene ovo znači da su mi čitatelji Večernjeg lista i ljudi iz svih sfera života ove zemlje odali priznanje. To se također ogleda u činjenici da je BiH zadovoljna s trenutnim razvojem suradnje Kine i BiH i naporima koje moje kolege i ja ulažemo u unapređenje poslovnih odnosa između ove dvije zemlje. Ovo ću smatrati znakom da je naš rad potreban ljudima u BiH i to mi ulijeva povjerenje da trebamo nastaviti raditi u istom pravcu - istakla je veleposlanica NR Kine u BiH Chen Bo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije