Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mostarska Sveučilišta i dalje mogu računati na punu potporu Vlade HNŽ

Rektori su istaknuli nužnu izmjenu Zakona o visokom obrazovanju koji mora ići u korak sa zakonima koji reguliraju visoko obrazovanje u razvijenim zemljama Europe i svijeta
26. ožujka 2019. u 15:44 0 komentara 65 prikaza

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović održali su u utorak sastanak s rektorima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta "Džemal Bijedić" Zoranom Tomićem i Elvirom Zlomušicom.

Rektori Tomić i Zlomušica zahvalili su Hercegu i Hadžoviću na redovitom i stalnom sufinanciranju rada dvije javne visokoškolske ustanove i potpori različnim znanstvenim, ali i infrastrukturnim projektima u visokom obrazovanju.

Govoreći o poteškoćama u radu, rektori su istaknuli nužnu izmjenu Zakona o visokom obrazovanju koji mora ići u korak sa zakonima koji reguliraju visoko obrazovanje u razvijenim zemljama Europe i svijeta. Istaknuta je i potreba donošenja drugih podzakonskih akta, poglavito u svezi s priznavanjem diploma.

Rektori su ukazali i na potrebu da se kod izdavanja odobrenja za rad novim visokoškolskim ustanovama vodi računa o standardima, kriterijima i normama koji podrazumijevaju kvalitetno visoko obrazovanje.

Također, istaknuli su kako su oba sveučilišta podnijela zahtjev za reakreditiranje i očekuju skori završetak toga postupka. 

"Ulaganje u obrazovanje najbolje je investiranje za ukupni razvoj društva, stoga smo proračunska izdvajanja za visoko obrazovanje kontinuirano povećavali i ona su značajno veća nego ranijih godina. Također, poduprli smo brojne projekte Sveučilišta i Univerziteta, kroz koje, uz stvaranje boljih uvjeta obrazovanja, studentima osiguravamo i stjecanje znanja u moderno opremljenim učionicama i laboratorijima", kazao je tijekom sastanka premijer Herceg i poručio kako te dvije obrazovne ustanove i dalje mogu računati na punu potporu Vlade.

Ministar Hadžović je detaljnije govorio o odnosu Ministarstva i dvije javne visokoškolske ustanove ističući kako postoji dobra suradnja koja će biti nastavljena zajedničkim naporima na unapređenju kvalitete visokoga obrazovanja u Županiji, izvijestila je Vlada HNŽ-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.