Četiri manifestacije

Mostar središnje mjesto regije

BiH,26.03.15. Mostar, Kosaca,  Vecernjakov pecat Photo:Stojan Lasic
10.04.2016.
u 07:00

Od ponedjeljka, 11. travnja, Mostar će biti središnje mjesto BiH i regije s nekoliko iznimno važnih društveni događaja - 15. Večernjakov pečat, 18. Mostarsko proljeće, 19. međunarodni sajam gospodarstva, Donatorska večer za banku koštane srži, 22. glazbeni festival “Melodije Mostara 2016.”, piše Večernji list BiH.

“Mostovi Europe”

Izložbenim postavom “Zaboravljena zbirka” u Galeriji kraljice Katarine Kosače počet će Mostarsko proljeće, odnosno Dani Matice hrvatske, koje će, uz bogatu lepezu kulturnih događaja, trajati sve do početka lipnja ove godine. Nakon otvaranja Proljeća slijedi Večernjakov pečat, izbor za osobu godine, koji slavi mali jubilej - 15 godina postojanja i stasavanja u manifestaciju koja je zaslužila golem društveni značaj, ali i zanimanje javnosti mnogo dalje od Mostara. Postala je to manifestacija na kojoj se svake godine okuplja čitava lepeza gospodarstvenika, kulturnih i sportskih djelatnika, političkih dužnosnika, znanstvenika, diplomata, uglednika iz međunarodne zajednice, sve do malih, a velikih “običnih” ljudi koji su u svoje živote i društvenu zbilju utkali bisere svojih umijeća, znanja, djela humanog karaktera. Pod motom “Mostovi Europe” bit će dodijeljene tradicionalne nagrade “Večernjakov pečat” te proglašena Osoba 2015. godine po izboru čitatelja Večernjeg lista i Ocjenjivačkog suda. U bogatom programu, uz izravni prijenos na BHT1, HTV4, RTCG, nastupit će i poznata imena glazbene scene BiH, ali i regije Dalal & Deen feat. Ana Rucner i Jala, Tereza Kesovija, Sergej Ćetković, Colonia, “Mamma mia” Dancing Queen, a 28 golubova mira poletjet će sa Staroga mosta i simbolično ponijeti prema zemljama Europske unije poruku kako BiH želi u obitelj europskih država čim prije.

Večer uoči Pečata bit će emitiran posebni program posvećen toj manifestaciji, gdje će ugledni predstavnici BiH i međunarodne zajednice govoriti o događajima koji su obilježili proteklu, 2015. godinu.

Već sutradan, u utorak, bit će otvoren 19. po redu Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji je jedna od najznačajnijih gospodarsko-izložbenih manifestacija u zemlji i regiji. Na ovogodišnjem sajmu izlagat će više od 700 izlagača iz 24 zemlje svijeta. Zemlja partner je Republika Turska. U programu BHT1 pogledajte prijenos svečanog otvorenja, s početkom u 11 sati.

Večernjakov pečat i Mostarski sajam zajedno su pokrovitelji Donatorske večeri za banku koštane srži, koja će se održati u četvrtak, 14. travnja, u 19.35 sati u Ljetnikovcu “Radobolja” u Ilićima kraj Mostara, uz izravni televizijski prijenos BHT1. Banka koštane srži trenutačno je najznačajniji projekt u FBiH, koji su podržale sve razine vlasti, privatna i javna poduzeća, vjerske institucije, veleposlanstva, kao i građani. Cilj akcije je prikupljanje novca nužnog za osnivanje banke matičnih stanica, koja će biti smještena u Mostaru, te za tipizaciju i nabavu medicinske opreme za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar u razvoju HLA laboratorija.

Festival glazbe

Voditelji su Lejla Zvizdić, Misijana Brkić-Milinković i Damir Beljo.

U petak, 15. travnja, u 21 sat na programu je finalna večer 22. izdanja festivala zabavne glazbe “Melodije Mostara” koji će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. I ove se godine na natječaj za ovu tradicionalnu mostarsku zabavno-glazbenu smotru prijavio veliki broj autora i izvođača, a u finalnoj večeri bit će predstavljeno 20 skladbi u izvedbi pjevača i skupina iz BiH, Hrvatske i dijaspore. Nastupit će brojni izvođači koji su svojim izvedbama dali značajan pečat Melodijama Mostara, ali i nekoliko debitanata kojima nastup na ovom festivalu znači veliki iskorak u svijet glazbe.

Program će voditi Dejan Kukrić i Maja Miralem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije