Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Mostar predvodnik deliberativne demokracije u BiH i šire

21.09.2022.
u 16:30

Mostar, 21. rujana 2022. godine - Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe organizirao je prvu Europsku konferenciju o demokratskoj obnovi: inoviranje putem deliberativne demokracije, u Mostaru, Bosni i Hercegovini, s ciljem kreiranja prilika za lokalne vlasti da povećaju doprinos građana u lokalnom donošenju odluka.

Konferencija je bila prilika da se identificiraju glavni trendovi u oblasti deliberativne demokracije, te predstave dobre prakse u različitim europskim kontekstima, ali ujedno i analizira trenutno stanje, važnost provedbe deliberativnih procesa, kao i povećanje povjerenja građana u demokraciju.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, direktor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Rafael Benitez i Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu, koji su se složili da je Mostar dobar i pozitivan primjer u deliberativnom procesu koji može nadahnuti i neke druge zajednice na europskom kontinentu.

„Našli smo se ovdje kako bismo poslali poruku da je proces deliberativne demokracije prepoznat u našem gradu. Prva faza procesa je bila Skupština građana koja je rezultirala preporukama i sada se njihove preporuke implementiraju, a uskoro će biti vidljivi i prvi rezultati ovih aktivnosti“, istakao je gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić.

„Mostar pokazuje put i rješenje za ovu zemlju, ali i zemlje diljem Europe, u smislu kako se mogu prevazići određene situacije iz prošlosti. Prva ovakva konferencija u BiH će vas vjerujem nadahnuti da deliberativne procese uključite u lokalno vođenje politika“, izjavio je direktor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Rafael Benitez.

Šefica ureda Vijeća Europe u Sarajevu Bojana Urumova, smatra kako bez građana i njihovog angažmana, kao i lokalnih vlasti ovaj proces ne bi mogao biti realiziran.


„Ovo je prilika da se ovaj proces primijeni u cijeloj Bosni i Hercegovini“, zaključila je Urum. Tijekom konferencije govorilo se o deliberativnim procesima u Briselu i Ostbelgien (Belgija), Parizu (Francuska), Irskoj, Sjevernoj Irskoj, Istanbulu (Turska) i Gdańsku (Poljska) koji nisu bili jednostavni, ali su bilježili i neke izuzetne uspjehe, što je dalo pregled najnovijih događanja u
deliberativnim procesima u europskim regijama i lokalnim zajednicama, kao i potencijale koje bi ove ove prakse mogle imati za približavanje inovativne demokratije građana.


Na konferenciji se raspravljalo između ostalog i o povjerenju javnosti, ali i o jačanju demokratskih vrijednosti kroz povećano građansko učešće i njihov angažman. Posljednjeg dana konferencije razgovaralo se i o deliberativnoj demokraciji za poticanje inkluzivnosti, te kako nedovoljno zastupljene društvene grupe mogu biti više uključene u kreiranje politika.

U međuvremenu, dok gradske vlasti provode preporuke građana, u 11. mjesecu Mostar će na Svjetskom forumu demokracije u Strazburu biti predstavljen kao pozitivan primjer deliberativne demokracije.

Za dodatne informacije, molimo Vas da se obratite Ivani Ivandić, projektnoj asistentici putem
ivana.ivandic@coe.int ili 033 590 447. Ova konferencija se organizira u okviru projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini“ kojeg provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti a u sklopu Akcijskog plana Vijeća Europe za
Bosnu i Hercegovinu 2022.-2025. Projekat ima za cilj poboljšati kvalitet lokalne demokracije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru i drugdje u Bosni i Hercegovini. Također, promovira nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?