Vlada FBiH se zadužila

Most Svilaj - Odžak bit će izgrađen u svibnju 2019., dobiven kredit

24.04.2018.
u 19:00

Na dugo očekivani projekt i Vlada Federacije BiH stavila je svoj “pečat” o prihvaćanju granta namijenjenoga za financiranje projekta koridora Vc “Izgradnja dionice autoceste Svilaj - Odžak”, piše Večernji list BiH. 

Grant sredstva

Sporazum o grant sredstvima s Europskom investicijskom bankom zaključen je u Luksemburgu i Sarajevu u travnju prošle godine. Kako stoji u sporazumu, Europska investicijska banka dat će financijska sredstva u iznosu do 20,073.000 eura.

Grant sredstva će biti umanjena prije isplate prve tranše za iznos od 440.022 eura na ime provedbene pristojbe banci te iznos od 16.001 euro na ime rezerve za pokriće troškova revizije provedbe projekta.

Dobiveni novac iz granta bit će potrošen na realiziranje projekta izgradnje dionice autoceste Svilaj - Odžak, uključujući izgradnju objekta na graničnom prijelazu i prekograničnoga mosta preko rijeke Save u Svilaju.

Za realizaciju ove odluke i izvješćivanje zadužuju se Federalno ministarstvo financija i Javno poduzeće Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Novac iz Europske investicijske banke za ovaj projekt čekao se sve dok vlasti u BiH nisu uvele trošarine na gorivo kao jamstvo da će krediti koje dobivaju iz međunarodnih fondova za izgradnju autocesta kroz BiH biti vraćeni. Dovršetak radova planiran je za 28. svibnja 2019. godine, priopćeno je iz Ministarstva prometa i veza BiH.

Federacija Bosne i Hercegovine obvezuje se da će omogućiti korištenje sredstava granta JP Autoceste FBiH (“Provedbeni subjekt”) po istim uvjetima, rokovima, obujmu i namjeni koji su potpisani sporazumom o grantu. Vlada Federacija BiH obvezuje se da će izvršiti povrat proslijeđenih sredstava granta ako ne koristi sredstva u skladu s ugovornom dokumentacijom te da će izvršiti povrat neutrošenoga dijela ako grant nije iskorišten u punom iznosu.

Dužina mosta

Vlada Federacije BiH snosit će, kako stoji u sporazumu, i druge troškove koji se mogu pojaviti u vezi sa zaključivanjem i izvršavanjem ovoga i sporazuma o grantu. Vlada se također obvezala kako će preuzeti odgovornost za upravljanje novčanim transferima i depozitima od osoba koje su predložile i imenovale nadležne entitetske institucije kao odgovorne za provedbu projekta, suglasno pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini na međudržavnom mostu na rijeci Savi kod Svilaja.

Most kod Svilaja ukupne je dužine 640 metara i širine 29 metara, imat će po tri traka u svakom smjeru.

Taj je most veliki infrastrukturni projekt na koridoru Vc kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save. Most Svilaj nalazi se na trasi autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj - Ploče u sklopu izgradnje dijela međunarodnoga paneuropskoga cestovnog koridora Vc. Izgradnju mosta sufinancira Europska unija iz Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility - CEF) s udjelom od 7,2 milijuna eura, što je 58 posto vrijednosti hrvatskoga dijela investicije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?