STVARANJE ZALIHA

Morate biti u karanteni kod kuće? Ovo je popis namirnica koje biste trebali imati

namirnice
24.01.2022.
u 17:54

Njemačko Savezno ministarstvo hrane i poljoprivrede na svojim je stranicama objavilo popis koji pokazuje što treba spremiti za deset dana i jednu osobu

Njemački Savezni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) i Savezno ministarstvo hrane i poljoprivrede objavili su popis namirnica koje bi građani trebali imati kod kuće ako završe u karanteni zbog koronavirusa ili u slučaju nužde.  - Postoje razne hitne situacije u kojima su zalihe hrane i pića od pomoći. Ali možete imati koristi od zaliha namirnica i u svakodnevnom životu - stoji na stranici BBK-a. Opskrba hranom i pićem individualni su, no postoje opći savjeti koji mogu pomoći pri sastavljanju zalihe, prenosi Fenix magazin

Hrana i piće za deset dana

Deset dana navodi se kao smjernica, no opskrba može biti i za dulje ili kraće razdoblje. Napominje se kako je čak i manja zaliha bolja nego da je nema uopće. 

Dvije litre tekućine po osobi dnevno

Osoba može izdržati tri tjedna bez hrane, ali samo četiri dana bez tekućine. Ovaj savjet prvenstveno je namijenjen situacijama u kojima iz bilo kojeg razloga ne radi opskrba pitkom vodom.

2.200 kcal po osobi dnevno

Iznos od 2.200 kcal dnevno obično pokriva ukupne energetske potrebe odrasle osobe.

Samo ono što voliš i toleriraš

Rok trajanja nije jedini odlučujući faktor, navodi BBK govoreći o izboru namirnica. U obzir treba uzeti alergije, netoleranciju na hranu ili posebne potrebe kao što je hrana za bebe, ali i osobne preferencije. 

Princip “žive zalihe”

Princip “žive zalihe” odnosi se na pokušaj da se zalihe uklope u svakodnevnu potrošnju namirnica.

Pravite zalihe dio po dio

Zalihu nije potrebno napraviti najednom. Može se izgraditi s vremenom tako da se stekne navika kupnje dodatnog pakiranja kada kupujete dugotrajnije artikle, primjerice tjesteninu.  Također, napominje se da je zalihe potrebno obnoviti prije nego što se otvori posljednje pakiranje.

Napomene o skladištenju

Većinu namirnica treba čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu te zbog toga treba provjeriti svaki proizvod pojedinačno. 

Ne zaboravite kućne ljubimce

Ako imate kućne ljubimce, trebali biste uzeti u obzir i njihove potrebe prilikom kreiranja zalihe. U skladu sa smjernicama, Savezno ministarstvo hrane i poljoprivrede na svojim je stranicama objavilo popis koji pokazuje što treba spremiti za deset dana i jednu osobu. Riječ je o općenitim preporukama koje je možda potrebno prilagoditi individualnim prehrambenim potrebama.

3,5 kg proizvoda od žitarica,

kruh,

krumpir

4 kg povrća

2,5 kg voća

20 litara pića

2,5 kg mliječnih proizvoda i mlijeka

1,5 kg jaja,

zamjene za meso i kobasice i ribu

375 grama masti i ulja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?