selo briševo

Molitveno obilježena 26. obljetnica najvećeg masakra nad katolicima u BiH

26.07.2018.
u 11:56

 

U srijedu, 25. srpnja 2018 godine, u selu Briševo, u župi Stara Rijeka kod Ljubije, molitveno je obilježena 26. obljetnica najvećeg masakra nad katolicima Bosne i Hercegovine tijekom rata 90-ih godina prošlog stoljeća.

Preživjeli potomci, rodbina i susjedi 73 muškaraca i žena, razne životne dobi, koji su od strane vojske Republike Srpske i njihovih pomagača, kao potpuno nedužni civili na najgroznije načine mučeni i ubijani u svojim kućama i ispred njih 24. i 25. srpnja 1992 godine, posjetili su mjesna groblja i zapalili svijeće na grobovima ubijenih uz molitvu za njihove duše. Središnje molitveno slavlje bilo je u ponovno izgrađenoj, u ratu spaljenoj, područnoj spomen-crkvi sv. apostola Petra i Pavla. U misnom slavlju sudjelovalo je oko 150 vjernika. Koncelebriranu misu je - kao i svih prošlih godina - predslavio banjolučki biskup Franjo Komarica , uz koncelebraciju još četvorice svećenika. Bilo je nazočno i nekoliko pravoslavnih i muslimanskih vjernika, koje je na početku mise - uz druge nazočne, biskup također pozdravio i zahvalio za njihovu ljudsku solidarnost.

Biskup Komarica je u prigodnoj propovjedi spomenuo tužni povod ovog liturgijskog okupljanja - „ubijanje domaćih nedužnih katolika“- povezavši njihovo mučenje i smrt s Kristovom žrtvom i smrću na križu, a što se obnavlja kod svakog misnog slavlja. Podsjetio je na kršćansku obvezu sjećanja na pokojnike, osobito na one koji su ubijeni „iz mržnje na vjeru“, kao što je to slučaj s Briševačkim žrtvama. Biskup je upozorio na fatalno ponašanje ljudi koji su, ubijanjem nedužnih žena, djevojaka, staraca i muževa, učinili teški grijeh pred Bogom, jedinim Gospodarom ljudskih života i ujedno navukli strašno prokletstvo na svoj rod, narod i kraj.

Izrazio je i ovaj put žaljenje zbog činjenica da se „odavno znaju imena tih nesretnih počinitelja i njihovih nalogodavaca, a državni i politički predstavnici naše zemlje pa i našeg naroda svih ovih dvadeset i šest godina fatalno šute i svojom šutnjom i nezainteresiranošću za ove - u Nebo vapijuće zločine protiv čovječnosti - zapravo pokazuju svoje pravo nečovječno lice“. Podsjetio je kako je i papa Franjo nedavno slično ponašanje političara u krvavoj drami na Bliskom Istoku žestoko kritizirao, nazvavši ga „strahovitom, ubojitom ravnodušnošću“. Papa je zatražio da se vlastodršci odlučno stave u službu izgradnje pravednog mira. Biskup Komarica je apelirao na sve nazočne da „kao istinski kršćani nikada ne pristanu na bezbožnu nacističku logiku: rat do totalnog istrebljenja(!) nego da se uz Božju pomoć zalažu za ljubav prema Bogu i bližnjemu i to svim srcem, svim umom i svom snagom svojom“. „Jedino ljubav i praštanje u stanju su da obnavljaju lice zemlje, pa i ovog pitomog dijela naše domovine i biskupije, gdje su duboki povijesni korijeni nas domaćih katolika“ naglasio je biskup.

Pri završetku misnog slavlja biskup je pred spomen-pločom u crkvi izmolio dodatne molitve za pobijene župljane, nakon što je njihova imena pročitao upravitelj župe Stara Rijeka fra Ivica Matić, župnik župe Sanski Most. Nakon mise je biskup pred spomen-križem u dvorištu crkve predmolio molitve za sve žrtve zadnjeg rata iz te i svih okolnih župa. Udruga „Dom Briševo-DOBRI“ organizirala je za nazočne domjenak u crkvenom dvorištu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?