sastanak zbog onečišćenja zraka

Moguće priključenje Rafinerije na plinovod s hrvatske strane, čeka se inicijativa iz BiH

rafinerija
08.12.2016.
u 17:29

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara i ekološke udruge u četvrtak su, nakon sastanka s predstavnicima Vlade RH, izrazili nezadovoljstvo planiranim potezima i dinamikom rješavanja problema onečišćenja zraka iz Rafinerije u Bosanskom Brodu, koje stanovnici Slavonskog Broda trpe već osam godina. 
 
Umjesto očekivanih predsjednika hrvatske Vlade i resornih ministara, na sastanak održan na inicijativu ekoloških udruga, u Slavonski Brod došao je samo državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić, prenosi Hina. 
 
"Dva su problema. Modernizacija rafinerije, koja se može ubrzati, i kvaliteta sirove nafte koja se doprema u Rafineriju", rekao je Čikotić nakon sastanka, tvrdeći da se sada ušlo u ubrzanu fazu rješavanja problema. Najavio je kako u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu sutra slijedi sastanak s Janafom.
 
Prema njegovim riječima, dio rješenja je priključenje Rafinerije na plinovod kako bi se otpadni plinovi spaljivali na ekološki prihvatljiviji način. Plinovod je s hrvatske strane, udaljen pet kilometara od Rafinerije. Za izgradnju voda do granice prema Čikotićevim riječima čeka se inicijativa iz Bosne i Hercegovine.
 
Premda Čikotić tvrdi kako slijedi ubrzano rješavanje problema, slavonskobrodski gradonačelnik nakon sastanka situaciju vidi u potpuno drugom svjetlu.
 
"Danas ništa konkretno nismo čuli. Prekoračenja onečišćenja su i dalje svakodnevna. Pisali smo premijeru, ali odgovora nismo dobili. Čuli smo ono što nam je 2009. godine rekla ministrica Dropulić, koja nas je ismijala kad smo donijeli 17.000 potpisa. Od 2008. godine nemamo ni jedan konkretan korak koji je poduzela Vlada. Rješenje za ovaj problem je u Janafu, on šalje oružje kojim nas truju", izjavio je Duspara i poručio da je Brođanima ugroženo i ustavno pravo na čist okoliš.
 
Duspara kaže da je Vlada propustila iskoristiti poziciju Hrvatske kao članice EU. "Ova regija i ovaj grad osuđeni su na propast", rekao je.
 
Nezadovoljni su i predstavnici udruga. Kažu da je današnji sastanak formalno zadovoljio zahtjev s velikog prosvjeda od prije 14 dana. "Ipak, sastanak je nezadovoljavajući, jer nastavlja tijek koji traje osam godina. Procesi su usporeni ili ih nema", rekao je Hrvoje Gačić u ime skupine ekoloških udruga i građanskih inicijativa koje su prije 14 dana organizirale prosvjed s više od četiri tisuće prosvjednika.
 
Udruge s najavljenog sastanka predstavnika Ministarstva okoliša s Janafom očekuju podatke o kvaliteti nafte koja stiže u bosanskobrodsku Rafineriju, te odgovor na inicijativu udruga o osnivanju zaklade za liječenje djece iz Slavonskog Broda s malignim oboljenjima.
 
"Tražimo i konkretne podatke na koji način se ugovaraju budući uvjeti isporuke nafte", rekao je Hrvoje Gačić dodajući kako će potezi udruga ovisiti o odgovorima iz zapisnika razgovora koji će sutra voditi predstavnici Ministarstva zaštite okolišai energetike i Janafa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije