Bračne parove potiče se na ostanak

Mladima krediti, jeftiniji stanovi, oslobađanje od poreza, zemljišta...

18.05.2021.
u 21:55

Gdje stanovati, koliki stan možemo kupiti za određeni iznos, kako vraćati kredit..., osnovna su pitanja mladih bračnih parova prilikom rješavanja stambenog pitanja. No, kupnja stana ne znači apsolutno rješenje stambenog problema, tu se javljaju i drugi troškovi koji su vezani za unutarnje uređenje, što znatno uvećava troškove mladim bračnim parovima, piše Večernji list BiH. 

Odobren kredit

Kako bi se mladima barem na neki način pomoglo pri rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja, vlasti su odlučile pokrenuti određene socijalne mjere. Tako je Vlada FBiH Union banci d. d. Sarajevo odobrila kredit po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2021. godinu, na ekonomskom kodu namijenjenom za ostala domaća pozajmljivanja, u iznosu od 15,000.000 maraka. Sredstva su banci odobrena s rokom dospijeća 20 godina i kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje, a bit će korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja. Kako je, uz ostalo, navedeno u obrazloženju, u 2020. odobreno je 286 kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 28,838.299 KM. Prosječan iznos kredita po zahtjevima je 96.699,89 KM.

Prosječna starosna dob dosadašnjih korisnika kredita je 32 godine, a oni su iz više od 50 mjesta u FBiH. Osim kreditiranja, niže razine vlasti pokrenule su druge poticajne mjere. Vlada SŽ-a opredijelila se da ove godine neće podržavati stambeno zbrinjavanje mladih kroz subvencioniranje, već kroz poticajnu stanogradnju i kupnju stanova po povoljnijim uvjetima na trima lokacijama. Fond za izgradnju stanova već gradi dva objekta, na Šipu i Rosuljama, te je u njima određeni broj stanova za mlade u SŽ-u pod uvjetima koje im odrede resorno ministarstvo i Vlada SŽ-a. Plan je da na svim trima lokacijama izgradnje bude osigurano po oko 50 stanova za mlade, što znači oko 150 stanova za ovu godinu, čija će cijena po kvadratu biti niža od tržišne. Kako je navedeno iz Vlade SŽ-a, cijena četvornog metra ovih stanova bila bi maksimalno između 1400 i 1500 KM. - Sve ovo bit će dodatno precizirano kroz novi program sufinanciranja kupnje stanova za mlade - rekao je ministar komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.

Lokalne zajednice

Jedna od mjera koja potiče mlade na ostanak, a provodi se u Srednjobosanskoj županiji jest oslobađanje plaćanja poreza prilikom kupnje nekretnine, stana, kuće ili zemljišta osobama do 40 godina, što je značajan korak pri osamostaljivanju. Navedena bi mjera, navodi se, dovela do financijskog rasterećenja populacije mladih do 40 godina, mladih bračnih parova, kao i osoba koje su odlučile svoja životna i egzistencijalna pitanja vezati uz BiH i ove prostore, ne odlučujući se za odlazak iz SBŽ-a i ove države. Mladim bračnim parovima pomažu i lokalne sredine. Tako je najavljeno da će gradska vlast Ljubuškog u ovogodišnjem proračunu izdvojiti 200.000 KM za stambeno zbrinjavanje, u Žepču se također dodjeljuje novac za gradnju ili uređenje doma, dok neke lokalne zajednice nude zemljišta po nižim cijenama. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije