U Kornici otvoren novi ciklus projekta "Iuvenes fructus"

Mladi iz Posavine, Žepča i Vareša vide budućnost u voćarstvu

07.03.2023.
u 18:20

Projekt "Iuvenes fructus" Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." nastavlja osposobljavanje mladih za rad u poljoprivredi, piše Večernji list BiH.

Fokusiran je na populaciju mladih, i to marginaliziranu skupinu koja po završetku srednje škole nije nastavila daljnje školovanje ni pronašla mogućnost zaposlenja. U projektu i ove godine sudjeluju mladi iz raznih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije: iz Odžaka, Orašja, Vidovica, Tolise, Žepča te Vareša.

Iznimni rezultati

Kako se u posavskoj Kornici sve odvija u povezanosti s njihovim duhovnim središtem, mjesnom crkvom, upravo je u crkvi sv. Josipa upriličeno otvorenje treće godine drugog ciklusa trogodišnjeg projekta "Iuvenes fructus – Osposobljavanje mladih za rad u voćarstvu".

Svetu misu predslavio je fra Jozo Puškarić, župnik župe Gornja Dubica. Uslijedila je ceremonija otvaranja treće godine projekta. Predstavljeni su iznimni rezultati dosadašnjih godina projekta "Iuvenes fructus" uz prigodna obraćanja. Sve je organizirano na najbolji način jer upravo su uz sami Regionalni centar za mlade u Kornici i voćnjaci Zorg-Inna Petra Luše, zagrebačkog gospodarstvenika posavskih korijena. Polaznici upravo na takav način u odličnom spoju teorije i prakse iz poljoprivrede najbolje nauče oblast koju su odabrali kao svoj životni poziv. Polaznici projekta razgovarali su s koordinatoricom projekta Amandom Đogaš i predavačicama Ivanom Knežević i Goranom Benković.

Ako je suditi po optimizmu mladih koji se upuštaju u jednu od najtežih, ali i najčasnijih djelatnosti - poljoprivredu, budućnosti ima, a rezultati će doći, tvrde mladi, samo ako im cijela zajednica da odgovarajući poticaj da mogu živjeti od svog rada na zemlji. Projekt se realizira u suradnji s poljoprivrednim poduzećem Zorg-Inn u Kornici, Srednjom strukovnom školom u Orašju, Srednjom školom Pere Zečevića u Odžaku te s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ-a. Maturanti završnih razreda SŠ Pere Zečevića u Odžaku pokazali su iznimno zanimanje za projekt o kojem su govorile koordinatorica Đogaš te predavačica Knežević.

Teorija i praksa

- Cilj je educirati mlade te raditi na njihovu osnaživanju u poljoprivredi tako što će tijekom jednogodišnjeg programa edukacije kroz teorijsku i praktičnu nastavu usvajati znanja i vještine za rad u voćarstvu. Osim toga, sudionicima edukacije omogućeno je i stjecanje radnog iskustva kroz volontiranje, certifikat o završenoj edukaciji te mogućnost pokretanja vlastitog biznisa - ističe koordinatorica Đogaš.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?