Večeras počinje EURO 2020.

Mjesec dana nogometne čarolije u programu Nove BH

11.06.2021.
u 10:50

Utakmicom Italija – Turska na rimskom Olimpicu, večeras počinje Europsko prvenstvo u nogometu, a sve utakmice sa 16. prvenstva, ukupno 51, moći ćete gledati na Novoj BH. Osim izravnog prijenosa mečeva, gledatelji će moći pratiti i studijsku emisiju „Euroforija“ posvećenu smotri najboljih selekcija Europe.

Kroz mjesec nogometa na Novoj BH vodit će vas prepoznatljiva TV lica i dugogodišnji sportski komentatori, kojima će tijekom emisije,  prije i nakon svake utakmice pridružiti i brojni gosti - profesionalci, nogometni stručnjaci te bivši reprezentativci.  

"Ekipa Nove BH  će se u narednih mjesec dana potruditi da vam iz svih kutova približi Euro 2020. Očekuju nas stručne analize, izvještavanja s lica mjesta, posebno dizajniran studio. S obzirom koliko smo truda uložili, ne sumnjam da ćemo uživati ovog ljeta uz EURO na Novoj BH. Smotra najboljih europskih selekcija zasigurno je euforija koju svi trebamo nakon skoro dvije godine pandemije koronavirusa“- naglasio je Denis Huseinbegović, sportski komentator Nove BH. 

Ekipa voditelja ulazi u novi studio opremljen najsuvremenijom tehnologijom i dizajniran tako da odgovori svim zahtjevima modernog sportskog programa. Izgrađen je u skladu s najnovijim svjetskim standardima televizijskih programa, a uz korištenje tehnologije proširene stvarnosti, novi studio će gledateljima pružiti jednu od najdinamičnijih sportskih emisija u BiH i novo iskustvo gledanja sportskog programa.  

Zbog čega je EURO 2020 tako poseban?

Nogometni Euro održava se svake četiri godine još od 1960. pa se tako i ovo prvenstvo trebalo po rasporedu održati 2020. godine, no pandemija koronavirusa nije ostavila niti jedan aspekt društva netaknutim, pa se tako natjecanje koje još uvijek nosi naziv UEFA Euro 2020 održava u 2021. godini. Tu ne završavaju sve specifičnosti ovoga prvenstva, jer za razliku od prethodnih koja su se održavala obično u jednoj ili dvije zemlje, ovo će se igrati u 11 gradova u isto toliko europskih država. Amsterdam, Baku, Budimpešta, Bukurešt, Glasgow, Kopenhagen, London, Minhen, Rim, Sankt Petersburg i Sevilja su domaćini 16. prvenstva „Starog kontitenta“. 

Zbog pandemije COVID-19 i ograničenja na javnim okupljanjima, stadioni neće biti puni. Preciznije, samo će Puškaš Arena u Budimpešti primiti puni kapacitet gledatelja (67.215), dok se u Sankt Peterburgu i Bakuu očekuje popunjenost stadiona od 50 posto. Ostali gradovi poput Amsterdama, Rima, Kopenhagena, Bukurešta, Minhena, Glazgova i Londona su znatno oprezniji sa najavama o broju navijača na tribinama, koji će isključivo ovisti od epidemiološke situacije. Planovi su da na stadionima u ovim gradovima u opticaju bude između 20 i 30 posto mjesta na tribinama. Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, u polufinalu i finalu na Wembleyju, koji može primiti 90.000 posjetitelja, na tribinama bi se moglo naći više od 23.000 navijača. 
Svaki stadion će biti domaćin tri utakmice u skupnoj fazi. Dvadeset i četiri ekipe podijeljenje su u šest skupina, a pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine proći će u knockout fazu, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. UEFA je donijela odluku o povećanju broja prijavljenih igrača za turnir sa 23 na 26, a bit će dopušteno da na utakmici svaka ekipa izvede po pet zamjena. Na europskom prvenstvu prvi put će se koristiti video assistant referee (VAR) sustav.

Krovna kuća europskog nogometa je smanjila nagradni fond za ovogodišnji Euro sa 371 na 331 milijun eura, ali i takav fond je najveći u povijesti natjecanja. Svaki sudionik predstojećeg prvenstva minimalno će dobiti 9,25 milijuna eura, dok će selekcije u osmini finala zaraditi dodatnih 1,5 milijun eura. Plasman u četvrtfinale donosi 2,5 milijuna eura, a u polufinale dodatna četiri milijuna eura. Finalistima će pripasti po pet milijuna eura, dok će pobjednik dobiti dodatnih osam milijuna eura. Osvajač Europskog prvenstva će na kraju inkasirati 28,25 milijuna eura. Poređenja radi, nagradni fond za ovaj Euro je gotovo šest puta bogatiji u odnosu na onaj iz 1996. godine, kada je iznosio 57,05 milijuna eura.

Naslov prvaka branit će Portugal koji je 2016. u finalu pobijedio Francusku sa 1-0. No, Francuzi su dvije godine kasnije osvojili svjetski naslov, pa sada imaju priliku ponoviti učinak iz 1998. i 2000. kada su dvostruko slavili, osvojivši svjetski i europski naslov prvaka. Tu su reprezentacije Njemačke i Španjolske, koje su, sa po tri titule, ujedno i najuspješniji sudionici prvenstva do sada.

Prvenstvo najboljih selekcija Europe večeras će biti otvoren virtalnim performansom i izvedbom pjesme "We Are The People" nizozemskog DJ-a i producenta Martina Garrixa te legendi rock grupe U2 Bona i The Edgea. Pjesma slavi glavnu temu Eura 2020. - zajedništvo, pogotovo u svjetlu svih izazova s kojima se svijet suočio s naglaskom na posebnost ovog turnira koji se po prvi puta igra širom cijele Europe. Ceremoniju otvaranja gledatelji će također moći pratiti u programu Nove BH, a u sklopu uvodne emisije „Euroforija“ koja starta u 20 sati. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?