Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mittal i suradnici izlaze na slobodu

30. srpnja 2019. u 15:25 0 komentara 55 prikaza

Županijski sud u Tuzli danas je donio rješenje kojim se omogućava predsjedniku Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramodu Mittalu i njegovim suradnicima izlazak na slobodu iz pritvora uz plaćanje jamčevine od skoro tri milijuna konvertibilnih maraka i 11 milijuna eura imovinsko - pravnog zahtjeva. Značajno je da sud nije izdao mjere zabrane koje se odnose na njihovo kretanje izvan BiH.
Kako je navedeno u rješenju Županijskog suda u Tuzli, Pramodu Mittalu, bivšem suvlasniku u GIKIL-u i aktualnom predsjedniku Nadzornog odbora u ovoj kompaniji odobreno je da mjera jednomjesečnog pritvora bude zamijenjena jamstvom u iznosu od milijun eura. Nakon uplate novca on izlazi na slobodu.

Rajibu Dasu koji je zaposlen u Mittal grupaciji na mjestu direktora grupe za financije odobreno je jemstvo u iznosu od 250.000 eura, a nakon uplate on može izaći na slobodu.

Parameshu Bhattacharyyi koji je zaposlen na mjestu generalnog direktora GIKIL-a rješenjem Županijskog suda u Tuzli omogućena je zamjena jednomjesečnog pritvora uz jamstvo od 250.000 eura. Nakon uplate novca on izlazi na slobodu, piše portal Klix.ba.

"Ako osumnjičeni pobjegnu, rješenjem će se odrediti da je vrijednost data kao jamstvo prihod budžeta Federacije BiH. Jamstvo će se ukinuti i u slučaju ako se osumnjičeni uredno ne odazovu na poziv suda ili tužiteljstva te će se odrediti da je vrijednost data kao jemstvo prihod budžeta Federacije BiH i u tom slučaju prema osumnjičenima odrediti mjera pritvora", kaže se u rješenju.

Pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku Federacije BiH u rješenju je određena i privremena mjera osiguranja imovinsko - pravnog zahtjeva te se iznos od 11 milijuna eura uplaćuje na račun Županijskog suda u Tuzli.

Prema rješenju, uplaćena sredstva će biti prenesena na otvoreni namjenski račun GIKIL-a za osiguranje imovinsko-pravnog zahtjeva prema Pramodu Mittalu.

"Navedenim novčanim sredstvima u iznosu od 11 milijuna eura koja će biti uplaćena na otvoreni namjenski račun GIKIL d.o.o. Lukavac zabranjuje se raspolaganje na bilo koji način, sve do okončanja krivičnog postupka", navedeno je u rješenju Županijskog suda u Tuzli.

U rješenju je navedeno da će novčani iznos na ime jamstva i osiguranja imovinsko - pravnog zahtjeva uplatiti Mohan Lal Mittal.

Kada je riječ o mjerama zabrane koje je rješenjem propisao Županijski sud u Tuzli, Pramodu Mittalu je izrečena mjera zabrane poduzimanja poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti u GIKIL-u, kao i drugih dužnosti u ovoj kompaniji.

Prema osumnjičenom Rajibu Dasu izriče se mjera zabrane poduzimanja poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti u GIKIL-u, kao i drugih dužnosti u ovoj kompaniji, odnosno obavljanja djelatnosti i zabrane članstva u nadzornom odboru.

Generalnom direktoru GIKIL-a Parameshu Bhattacharyyi izrečena je mjera zabrane obavljanja ove funkcije u GIKIL-u.

"Mjere će trajati do kada za to postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude, s tim da će sud po službenoj dužnosti svaka dva mjeseca ispitati je li u odnosu na osumnjičene primijenjena mjera zabrane još uvijek potrebna", ističe se u rješenju.

U mjerama zabrane nije navedena stavka kojom se ograničava njihovo napuštanje prostora Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Tužiteljtvo TŽ milijunaša Pramoda Mittala, zatim člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyyu tereti za počinjenje krivičnog djela organiziranog kriminala uz zlouporabu položaja i ovlasti u poslovanju.

Nakon što im je Županijski sud u Tuzli odredio jednomjesečni pritvor, obrane osumnjičenih pokrenule su intenzivne pregovore s Tužiteljstvom TŽ u vezi s oslobađanjem uz jamstvo. Mittalova obrana je za jamstvo ponudila milijun eura, dok je odvjetnički tim njegovih suradnika izrazio spremnost za isplatu 500.000 eura.

Kako prenosi Klix.ba, svi novčani iznosi su već uplaćeni, zbog čega se uskoro očekuje izlazak Mittala i suučesnika na slobodu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.