Vlada FBiH

Mišljenje Vlade FBiH o Nacrtu akcijskog plana za ravnopravnost LGBTI osoba

Fena
21.09.2018.
u 14:12

Vlada Federacije BiH danas je, nakon uvida u Nacrt akcijskog plana za ravnopravnost LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2018.-2020. godina, koji joj je uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dala načelno pozitivno mišljenje na ovaj tekst.

Nacrt prati strukturu preporuke Odbora ministara Vijeća Europe državama članicama o mjerama za suzbijanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, navodi se u priopćenju Vlade FBiH. 

Cilj je Akcijskog plana smanjivanje homofobije i transfobije, te poboljšanje kvaliteta života LGBTI osoba u BiH. Nacrt sadrži pregled stanja, mjere i očekivane rezultate u Bosni i Hercegovini.

Federalna vlada dala je načelno pozitivno mišljenje na tekst ovog nacrta, s tim da je potrebno prethodno izvršiti određene dopune. U skladu s ovim dopunama potrebno je navedene aktivnosti navesti u formatu koji odgovaraju djelokrugu rada i nadležnostima nositelja odgovornosti, i isključiti NVO Sarajevski otvoreni centar iz nositelja odgovornosti i navesti ga kao partnera.

Također, stav Vlade FBiH je kako je potrebno naznačiti financijski okvir i jasno definirati metodologiju za vrednovanje realiziranih aktivnosti, te uključiti Centar za edukaciju sudaca i tužitelja u nositelje aktivnosti u dijelu koje se odnose na kaznena djela počinjena iz mržnje prema LGBTI osobama radi uključivanja u programe stručnog usavršavanja centara za edukaciju sudaca i tužitelja, u suradnji s Gender centrom Federacije BiH.

Vlada FBiH smatra i da je dopunama potrebno isključiti izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH, jer postojeće zakonske odredbe osiguravaju da se u radu i zapošljavanju u državnoj službi poštuju prava svih, pa tako i LGBTI osoba, navodi se u priopćenju. 

Komentara 1

VS
Vel_S
01:25 28.09.2018.

Koliko vidim, tzv. vlada ent. FBiH samo komplicira i ovo da zapravo ne bi uradili ništa glede bilo čega što nije u skladu s njihovom režimskom antiprogresivističkom antiuljudbenom antiljudskopravnom homomrzilačkom anti-suvremeno-zapadnom, nacističko-fašističkom ideologijom. A ravnopravnost LGBTIQA osoba je se na suvremenom Zapadu, koliko-toliko, počela dešavati još 1960-ih godina prošlog vijeka iliti stoljeća, tj. prije najmanje PEDESET GODINA a što je puna polovina jednog cijelog vijeka iliti stoljeća! Eto, najmanje toliko ovo kasni! Samo toliko, vjerovatno će ovaj režimski "medij" mi nalupati minuse ili me banirati odmah iako sam se prvi put u životu na ovom "mediju" uopće i pojavio, jer sam im "militantni p...." i kakve sve ne klevete na moj osobni i LGBTIQA račun....., samo zato što imam/o čistu savjest i ljudsko dostojanstvo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?