SADA ZNATE

Mislite da se ništa neće dogoditi ako pojedete 'ljuto'? Varate se, i nema veze s probavom

19.09.2017.
u 09:45

Istraživači su pitali sudionike istraživanja koju bi hranu naručili prije ili tijekom sastanka na kojem je potrebno "pokazati zube".

Ljutu hranu neki ljudi jednostavno obožavaju jesti, u svim prilikama. I čini se kako nije tu samo stvar okusa.  Osjećaji tu igraju svoju ulogu jer ' ljuta hrana' muškarcima daje osjećaj dominacije. 

Rezultati istraživanja objavljenog u Journal of Experimental Social Psihology pokazali su da začinjena hrana potiče agresivno ponašanje, a i sama pomisao na "ljutu" hranu može ljude učiniti da se osjećaju dominatnije. Istraživači su pitali sudionike istraživanja koju bi hranu naručili prije ili tijekom sastanka na kojem je potrebno "pokazati zube". Gotovo 20 posto njih je odgovorilo da bi jelo ljutu i začinjenu hranu, dok je pet posto reklo da bi jeli namirnice blagog okusa.  Odgovore su usporedili s prijašnjim istraživanjaima i dobivenim rezultatima. U jednom su muškarci s visokom razinom testosterona bili upravo oni koji su jeli najzačinjeniju hranu od svih ispitanika.  To je zato što začinjena hrana sadrži visok nivo kapsaicina, sastojka koji izaziva nelagodu, iritaciju pa čak i bol. Stoga su pretpostavili da su upravo ljuti začini okidač za agresivne misli. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije