Međugorje

Misa za ubijene franjevce i župljane

medjugorje
13.02.2016.
u 09:00

Na spomendan blaženoga kardinala Alojzija Stepinca slavljena je sveta misa u crkvi sv. Jakova u Međugorju, u spomen na mučeničku smrt franjevaca koji su rođeni u Međugorju ili su u ovoj župi pastoralno djelovali. Stradali su koncem Drugog svjetskog rata i u poraću. Molilo se tijekom misnog slavlja i za župljane stradale u Prvom, Drugom te u Domovinskom ratu. Misno slavlje predslavio je fra Mario Ostojić u koncelebraciji osam svećenika.

- Ni naša Hercegovina nije prošla bez žrtava, ni u jednom od ratova, osobito ne u Drugom svjetskom ratu. Na današnji dan posebno se prisjećamo svih ratnih žrtava iz župe Međugorje. Gotovo da nema obitelji koja barem jednog svoga člana nije zakopala u jednom od ovih ratova u našoj župi. Neki nikad nisu uspjeli doznati za tijela svojih pokojnih, kako bi ih dostojanstveno pokopali. Mnogi nemaju grobove, a za neke nikada i nećemo doznati, kazao je fra Mario Ostojić. Tijekom i neposredno poslije Drugog svjetskog rata od partizanske i komunističke ruke stradalo je 66 hercegovačkih franjevaca. Desetorica od njih na neki su način povezana s Međugorjem. To su fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević (st.), fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj, fra Jenko Vasilj, fra Križan Galić, fra Bono Jelavić, fra Paško Martinac, fra  Anđelko Nuić i fra Bernardin Smoljan. Misna žrtva prikazana je i u spomen svim žrtvama iz župe Međugorje, palim u tijeku Prvog i Drugog svjetskog te Domovinskog rata, kao i svim onima koji su darovali živote za vjeru i domovinu. U Prvom svjetskom ratu iz međugorske župe poginula je ili nestala 61 osoba, u Drugom svjetskom ratu 386 osoba (najviše u svibnju 1945.), u Domovinskom ratu 10 osoba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?