Gradonačelnik Širokog Brijega

Miro Kraljević: U Širokom Brijegu posluje oko 400 poduzeća, 8500 je zaposlenih...

miro kraljević
13.08.2022.
u 09:49

Dan Grada Širokog Brijega pada na blagdan Velike Gospe. Povod je to za razgovor sa širokobriješkim gradonačelnikom Mirom Kraljevićem. Na početku razgovora upitali smo ga kako će Široki Brijeg, Grad na gori, kako ga je nazvao kardinal Franjo Kuharić, proslaviti blagdan širokobriješke nebeske zaštitnice i Dan Grada.

- Program obilježavanja Dana Grada Široki Brijeg počinjemo svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja će se održati u petak, 12. kolovoza, s početkom u 10 sati. Obilježavanje nastavljamo navečer kada je na programu Večer folklora i kulturne baštine na Trgu širokobrijeških žrtava. Događaj je posvećen izvornim tradicijskim napjevima Širokog Brijega i zapadne Hercegovine. Na Trgu širokobrijeških žrtava 13. i 14. kolovoza očekuju nas koncerti. Točno na Dan Grada i blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, na Trgu širokobrijeških žrtava organiziramo koncert grupe "Crvena jabuka". Vjerujemo da će u tim događajima svatko pronaći nešto za sebe. Dan Grada, vrijeme tradicionalnih misa devetnica kao i sami blagdan Velike Gospe zauzimaju posebno mjestu u životu svih Širokobriježana, ali i naših gostiju. Gospojina je za svakog Širokobriježanina, ma gdje bio, nešto posebno, pa su mnogi stigli u svoj Široki sa svih strana.

Večernji list: Široki Brijeg i dalje spada među najuspješnije jedinice lokalne samouprave, odmah iza onih u Sarajevskoj županiji. Što to znači za vas? Vjerujemo da nastojite zadržati taj status.

- Široki Brijeg već godinama slovi kao jedna od najuspješnijih lokalnih zajednica prema statističkim podacima. Uvijek želim naglasiti kako smo mi servis svojim građanima i gospodarstvenicima. Želimo biti uspješna lokalna zajednica, stoga vjerujem kako idemo u dobrom smjeru.

Večernji list: Prošle godine u ovo vrijeme razgovarali smo o tome kako je Široki Brijeg nadmašio željeni broj od osam tisuća zaposlenih. Govorili smo i o tome kad bi Široki mogao "dogurati" do devet, pa čak i deset tisuća radnih mjesta. Kakva su vaša saznanja o novim investicijama u Širokom Brijegu?

- Iako se očekivalo kako će pandemija smanjiti broj zaposlenih, u Širokom Brijegu došlo je do rasta, odnosno broj zaposlenih u Širokom Brijegu prešao je brojku od osam tisuća. Riječ je o najvećoj zaposlenosti ikada. Podsjetimo, prije krize je zaposlenost bila oko 7900. Kroz dvije godine približili smo se brojci od 8500 zaposlenih. Određen broj poslovnih subjekata s područja Širokog Brijega širi svoje kapacitete. Stoga ne sumnjamo u povećanje zaposlenosti.

Večernji list: Kakvi su po vašim saznanjima trenutačni demografski pokazatelji vezani za Široki Brijeg?

- Vrijedi istaknuti kako smo među rijetkim gradovima i općinama koje bilježe demografski plus. Imamo porast broja novorođenih i broja upisanih u škole. Demografska je slika pozitivna. Kroz određene mjere pomoći za novorođenu djecu, kako s lokalne tako i sa županijske razine, pokušavamo pomoći mladim obiteljima. Kroz proračunska sredstva osigurali smo besplatan prijevoz za učenike, Zapadnohercegovačka županija osigurala je sredstva za udžbenike u osnovnim školama. Stvaraju se uvjeti kako bi demografska slika bila još bolja.

Večernji list: U kojoj mjeri prema vašem mišljenju rast plaća, županijske demografske mjere te nova radna mjesta mogu utjecati na pozitivne demografske trendove u Širokom i Županiji?

- Već smo rekli kako je došlo do rekordne zaposlenosti, ali i nezaposlenost je u padu. Vjerujem kako ćemo kao društvo pronaći najbolje rješenje kako bi spriječili odlaske i stvorili uvjete za pristojan život svih Širokobriježana. Nova radna mjesta i povećanje plaća sigurno će utjecati na pozitivne demografske trendove, razvoj našeg grada i bolji standard naših građana.

Večernji list: Jeste li zadovoljni dinamikom punjenja gradskog proračuna?

- Proračun je stabilan, izvršavamo sve naše obveze. Međutim, koliki god bio, za sve je potrebe nedovoljan. Tražimo i dobivamo podršku s viših razina, kao i do sada, za realizaciju najvažnijih projekata.

Večernji list: Znamo da imate prigovora zbog nepravične raspodjele javnih prihoda. Široki Brijeg na razne načine u znatnoj mjeri doprinosi ubiranju javnih prihoda, a ne uzvraća mu se na adekvatan način prilikom raspodjele. Nadate li se da bi se ta nepravda trebala konačno ispraviti?

- U vezi s tim pitanjem već smo prije intervenirali. Došlo je do određenih promjena koje su "podebljale" prihodovnu stranu proračuna. Međutim, to nije dovoljno. Očekujemo određene izmjene raspodjele javnih prihoda jer su naše realne potrebe daleko veće od toga što sada imamo. Još kad u obzir uzmemo koliko prihoda stvara širokobriješko gospodarstvo, ta raspodjela je još nepravičnija.

Intervjue koje donosimo u internetskom izdanju Večernjeg lista BiH, u cijelosti možete pronaći u tiskanom izdanju

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?