Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH

Ministrica Mikulić: Školska godina neće propasti, a vidjet ćemo kako je završiti

10.04.2020.
u 09:34

Škole su utihnule, nastave nema, učenici su zatvoreni i zarobljeni u svojim domovima. U ZHŽ-u je tako od 13. ožujka, kada je počela teći odluka županijskoga Križnog stožera da se nastava prekida na 15 dana, međutim, to traje već puna tri tjedna i ne zna se dokle će potrajati. No, nastavni proces nije posve zamro, točnije poprimio je novi oblik pod nazivom nastava na daljinu.

Nismo potonuli

- Odmah nakon odluke Kriznoga stožera održali smo sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola i njihovim informatičarima, odnosno nastavnicima i profesorima informatike, ovdje u Širokom Brijegu i dogovorili se što i kako dalje. Dogodilo se nešto u našem poslu o čemu nikada nismo razmišljali da bi se moglo dogoditi, takva situacija i blokada za koju nismo znali i pretpostavljali da je možemo prekoračiti, nadvladati i dostojno se s njom nositi.

Međutim, uglavnom ravnatelji, učitelji, nastavnici, profesori doista su za svaku pohvalu. Ima nedostataka, da se razumijemo, ovo je priča u kojoj “plutamo”, ali nismo potonuli - iznosi stanje u školama u ZH županiji Ružica Mikulić, županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

Rješenje je nađeno u nastavi na daljinu, preko dviju platformi: Digitalne platforme za škole, koju je izradilo Sveučilište u Mostaru (skole.sum.ba) i web-stranice čiji je autor Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a (min.prosv-zh@tel.net.ba).

- U stalnom sam kontaktu s ravnateljima, s nekima i po dva-tri puta dnevno, oni sa svojim djelatnicima na isti način kao i ja. Prema informacijama koje čujem sa strane, a redovito me netko zove i to znam - učitelji, bilo razredne ili predmetne nastave, ili profesori u gimnaziji i srednjim strukovnim školama, imaju svoje “WhatsApp” grupe s učenicima. Ne mogu tvrditi za sve, ali mislim većina, i sugeriraju im i savjetuju kako nešto uraditi, riješiti... Uglavnom, pohvala od roditelja, pohvala od mene, svima, koji stvarno rade više nego sam mislila da je uopće moguće - ne štedi javna priznanja svojim prosvjetarima ministrica Mikulić.

Važnost Sveučilišta

Posebice ističe, kako kaže, savršenost stranice skole.sum.ba, a koliko će učenici usvojiti gradivo u nastavi na daljinu, tek će se vidjeti. Međutim, ministrica naglašava da je jedan od pokazatelja više od 770.000 ukupno do sada pregleda stranice skole.sum.ba, ili po 6000 do 7000 dnevno pregleda stranice Ministarstva. Gledajući preglede stranice Ministarstva, može se zaključiti kako je polovina djece iz osnovnih škola uključena, napominje. Kada i kako će se završiti nastava, posve je neizvjesno, a sve ovisi o daljnjem razvoju pandemije. Ipak, može se sa sigurnošću reći da ova školska godina neće propasti.

- Još nam je rano pričati i o kakvoj odluci ili nekakvom pravilniku o praćenju i ocjenjivanju učenika, koji bi trebao biti izmijenjen za ove okolnosti. Odluka o tome bit će jedinstvena za sve četiri županije koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, a čekat ćemo i vidjeti što će uraditi Hrvatska. Učenicima i roditeljima poručujem da budu strpljivi, da se uključuju i sudjeluju u nastavi na daljinu, da poštuju pravila ponašanja koja nas štite od pošasti koronavirusa. Školska godina neće biti izgubljena, a kako ćemo je okončati, to ćemo vidjeti i navrijeme vas obavijestiti - poručila je ministrica Ružica Mikulić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije