sve manje srednjoškolaca

Ministrica Čerkez: SB županija će za pet godina ostati bez 600 učenika, tj. jedne škole

19.07.2018.
u 10:00

Broj učenika u cijeloj BiH u stalnom je opadanju, što je posebice izraženo u manjim općinama gdje su zabilježeni slučajevi da u školu idu samo dva učenika. Jedna od županija gdje je izraženo veliko smanjenje broja upisanih učenika je Srednjobosanska županija, gdje ih je u odnosu na prošlu godinu manje za čak 60 posto, dok ih je prošle godine u odnosu na 2016. godinu bilo manje za 30 posto.

Kao jedan od problema u Srednjobosanskoj županiji je uvođenje devetogodišnjeg sustava obrazovanja, zbog čega ove godine nema dovoljno učenika za srednje škole.

U razgovoru za Klix.ba ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a Katica Čerkez kazala je kako će za nekoliko godina ova županija izgubiti 600 učenika, točnije, jednu cijelu školu. Dodala je kako je broj učenika iz godine u godinu sve manji, a da osim devetogodišnjeg sustava na to utječu migracije i prirodni prirast.

- Druge županije su već prošle “krizu” devetogodišnjeg sustava obrazovanja, dok je mi i ostale županije koje se s ovim problemom susreću moramo svladati nekim mjerama kako nastavnike koji su trenutačno tehnološki višak ne bismo ostavili bez norme - kazala je Čerkez. Ranije se u ovoj županiji u prvi razred srednjih škola upisivalo oko 2400 učenika, dok su ove godine upisana 1074 učenika, a deveti razred su završila 954 učenika.

- Imamo učenike iz drugih gradova i županija koji su upisali srednju školu u našoj županiji - kazala je Čerkez ističući neke od poduzetih mjera.

- Formiran je 71 odjel, a razredi će imati od 16 do 20 učenika kako bismo zadržali nastavni kadar i njegovu normu - kazala je ministrica Čerkez. Prema njezinim riječima, projekcija koju su napravili za razdoblje od 2018. do 2023. godine govori kako će 2021. izbjeći krizu, a da će ona u potpunosti nestati tek 2023.

- I osim toga što ćemo izaći iz krize, imat ćemo oko 600 učenika manje, što je jedna škola manje u ovoj županiji. Teško je imati perspektivnu strategiju koja će odrediti pravac kretanja u BiH - zaključila je Čerkez za Klix.ba.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?