Odgovor Rusima

Ministarstvo o ruskim tvrdnjama o poginulim Hrvatima u Ukrajini: Nismo izdali niti jednu sprovodnicu

18.06.2022.
u 17:31

Veleposlanstvo Hrvatske u Ukrajini od početka rata nije izdalo niti jednu sprovodnicu te apeliramo da se ne šire neprovjerene informacije, kažu iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kao komentar na objavu ruskog Ministarstva obrane da je čak 51 Hrvat ubijen od početka ukrajinske operacije.

- MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija osjetljive naravi - kažu iz MVEP-a.

Također, Rusi tvrde da se Ukrajini na početku agresije u veljači borilo 204 Hrvata, a 17. lipnja ostalo ih je 79, dok je njih 74 dezertiralo. Dosad je bilo poznato da je samo jedan Hrvat zarobljen dok se drugi, koji je ranjen, nedavno se vratio u Hrvatsku.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije u tablici još navodi kako su u Ukrajini dosad bili plaćenici i stručnjaci za ratovanje iz ukupno 64 zemlje. Od početka rata stiglo je 6956 ljudi, ubijeno ih je 1956, a dezertiralo je njih 1779. Rekorder, prema broju stranih plaćenika, je Poljska iz koje je stiglo ratovati 1831 ljudi.

- Njih 378 je već ubijeno, a još 272 osobe otišle su u domovinu - navode Rusi. Na drugom mjestu među europskim zemljama je Rumunjska. Iz nje su u Ukrajinu stigle 504 osobe - 102 su umrle, 98 je pobjeglo. Na trećem je Velika Britanija, odakle su stigla 422 plaćenika, od kojih je 101 poginuo, a otišlo je njih 95.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije