POSTOJI LI OPASNOST OD ŠIRENJA ZARAZE?

Ministar Šeranić: Obdukcije nisu opasnost za širenje koronavirusa

09.04.2020.
u 10:19

Iako sudski vještaci u Federaciji BiH tvrde da ne mogu raditi obdukcije zaraženih osoba jer nemaju specijalnu zaštitnu opremu, iz drugog dijela BiH stižu potpuno drugačije poruke.

To je danas potvrdio ministar zdravstva i socijalne pomoći RS-a Alen Šeranić koji je rekao da se u tom bh. entitetu rade obdukcije i da su Institut za javno zdravstvo RS-a i Zavod za sudsku medicinu napravili jedan protokol o toj temi.

"Obdukcije se rade. U kontaktu sam izravno s ravnateljem Zavoda za sudsku medicinu Sinišom Karanom. Institut za javno zdravstvo i Zavod za sudsku medicinu su napravili jedan protokol o tome kako se i na koji način rade obdukcije“, rekao je Šeranić.

Kazao je da je za obdukciju zaraženih osoba potrebna uobičajena zaštitna oprema kao što je slučaj i u tzv. redovitom zdravstvenom radu kada je riječ o obdukcijama.

"Nema nekog straha kada se radi obdukcija zaražene osobe s obzirom na to da virus više nije aktivan od trenutka kada čovjek premine. I on umre sa čovjekom jer je virusu potrebna živa ćelija za reprodukciju i život", pojasnio je.

Kao primjer naveo je nekoliko slučajeva osoba koje su nedavno preminule neutvrđenim uzrokom smrti i tada su se radile obdukcije.

"Naravno, treba provoditi osobne preventivne mjere obducenta, bez obzira na to o kojem je uzroku smrti riječ. Patolog Karan s ekipom radi obdukcije gdje je potrebno", dodao je.

Sa druge strane, konkretno u Sarajevskoj županiji, vještaci medicinske struke ne vrše obdukcije tijela, što je za Klix.ba ranije potvrdio patolog Hamza Žujo.

"Ne radimo obdukcije zaraženih koronavirusom. Nemamo uvjete, prostorije, opremu... Nemamo ništa", rekao je i dodao da je za obdukciju tijela zaražene osobe potrebna specijalna oprema koje trenutno nema.

Prof. dr. Zdenko Cihlarž, vještak sudske medicine, za Klix.ba je podijelio stav Udruženja sudskih medicinara o tome da se obdukcije osoba koje su bile pozitivne na koronavirus ne mogu raditi bez odgovarajuće opreme u cijeloj BiH.

Na konstataciju da iz RS-a tvrde da se obdukcije mogu raditi jer virus umire zajedno s osobom, on  kazao je da će se izvršiti dodatne provjere i analize sa stručnim osobama o toj temi.

Kako se doznaje, od tzv. specijalne opreme patolozi trebaju nositi vizir, zaštitnu masku i zaštitno odijelo uz uvjet da je prostorija gdje vrše obdukciju propisno dezinficirana, a ostala oprema sterilizirana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?