KRIZA VLASTI

Ministar Dedić zasjedanje Vlade uvjetovao usvajanjem svoje verzije zakona

09.06.2017.
u 10:00

Zasjedanja Vlade Federacije BiH ovoga tjedna neće biti, a razlog su neusuglašeni stavovi koalicijskih partnera glede predloženog Zakona o šumama. U pitanju je vrlo osjetljiva oblast za koju je ustavna nadležnost na županijama, a intencija bošnjačke strane ili barem federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića je da se kroz federalni zakon ovlasti faktički prenesu na Federaciju.

Hrvatskim predstavnicima je to neprihvatljivo, baš kao i način na koji se to pokušava uraditi. Naime, prednacrt Zakona o šumama prošao je Vladu i Parlament Federacije, ali je taj tekst bio rezultat kakvog-takvog kompromisa između hrvatskih i bošnjačkih predstavnika u Vladi. Održano je više sastanaka nakon kojih je djelomično usuglašen tekst zakona, u što je izravno bio uključen i ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Obmana javnosti

Međutim, ministar Dedić je sebi dao za pravo takav tekst odbaciti i izraditi prijedlog zakona koji je potpuno različit od prije spomenutog dokumenta. Kroz predloženo rješenje u Zakonu o šumama on bi gospodario kompletnim resursom šuma i šumskog zemljišta, a sredstva od korištenja tog resursa bi raspoređivao po svom nahođenju i po pravilnicima koje on sam donese.

U spornom zakonskom prijedlogu, koji će se vjerojatno “na mišiće” pokušati progurati kroz Vladu i Parlament, stoji da su sve šume u vlasništvu FBiH te da se izvan snage stavljaju županijski zakoni o šumama. Očekivano, reakcija županija, gradova i općina bila je negativna, a i hrvatski politički predstavnici jasno su stavili do znanja da neće pristati na kršenje Ustava.

Nakon opravdane i očekivane reakcije hrvatskih ministara, koji su tražili da se na dnevnom redu kao točka sjednice Vlade FBiH nađe djelomično usuglašeni tekst zakona kakav je bio u formi nacrta, ministar Dedić obmanjuje javnost i optužuje HDZ kako ne želi donošenje reformskih zakona i da blokira rad Vlade Federacije.

Politička šteta

Hrvatski ministri ističu kako je zapravo Dedić uvjetovao sjednicu Vlade donošenjem ovakvog Zakona o šumama. Očito je, kažu, da ministar Dedić reformskim zakonima smatra one zakone koji centraliziraju svu moć u političko Sarajevo i reformiraju Ustav BiH, a ne one zakone koji otvaraju perspektive za adekvatno upravljanje resursima i mogući brži razvoj gospodarstva, što bi bio cilj izrade zakonskih rješenja.

Ako se hrvatski stavovi i upozorenja nižih razina vlasti budu ignorirali i pokuša zakon progurati preglasavanjem Hrvata, konačna odluka će vjerojatno opet biti na Ustavnom sudu. O političkoj šteti i narušavanju partnerskih odnosa suvišno je i govoriti.

U cijeloj priči ne treba zaboraviti da je i rejting ministra Dedića prilično loš te da se čak spominjala i njegova smjena. Zauzimanjem tvrdog stava prema Hrvatima Dedić vjerojatno nastoji popraviti i svoju poziciju u SDA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?