široki brijeg

Mimohod sjećanja i molitve na obilježavanju Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca

06.02.2023.
u 08:35

Iz župe Drinovci ubijeno je sedam fratara, četiri biskupijska svećenika, jedan đakon, jedan sjemeništarac te 276 članova puka Božjeg, priopćili su iz Vicepostulature Široki Brijeg.

Molitveni program druge večeri obilježavanja "Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca" u Širokom Brijegu započeo je u nedjelju molitvom svete krunice i razmatranjem koje je predvodio đakon fra Ivan Crnogorac, a molili su širokobriješki framaši.

Svetu misu zadušnicu predslavio je fra Josip Mioč, župnik u Drinovcima, a uz njega su sumisili vicepostulator fra Miljenko Stojić i ostali fratri iz samostana.

Iz župe Drinovci ubijeno je, inače, sedam fratara, četiri biskupijska svećenika, jedan đakon, jedan sjemeništarac te 276 članova puka Božjeg, priopćili su iz Vicepostulature Široki Brijeg.

Na svetoj misi propovijedao je fra Dario Galić, donedavni župni vikar na Širokom Brijegu a sada u župi Drinovci.

"Izazova je puno i nećemo moći sami kroz život, a tko vjeruje nikada nije sam. Nama treba netko iznad ovoga materijalnog svijeta, netko jači i veći od našeg ranjenog srca i razuma, netko mnogo snažniji i umniji od nas samih. On koji je svjetlo od svjetla pobijedio je laž, u jednom gradu, na jednoj gori zvanoj Golgota. Taj događaj božanske žrtve za nas se uprisutnjuje u svakoj svetoj misi, pa i večeras. On je naša snaga i naš put. On je prinio slobodno sam sebe i pozvao nas da ga slijedimo bez straha. Njegova savršena radosna riječ raskrinkava sve obmane i zloduhovske laži kroz sva stoljeća", naglasio je fra Dario Galić.

Na svetoj misi zadušnici pjevao je Veliki župni zbor Sv. Mihovila iz Drinovaca, a u sklopu programa dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne radove za uzrast mladež.

S obzirom na to da je ove godine pristiglo manje radova i nedovoljno kvalitetnih, dodijeljene su samo dvije nagrade, navode organizatori.

Dragan Boban dobio je prvu nagradu za literarni rad "Šezdeset šest", dok je druga nagrada otišla u ruke Marije Soldo za pjesmu pod nazivom "Moj Brijeg".

Vicepostulator fra Miljenko Stojić pozvao je sve mlade da u sljedećem natječaju budu uspješniji.

Mještani Crnih Lokava, Mokrog, Turčinovića, Dobrkovića i Grada uobičajeno su hodočastili od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa, a jedna skupina njih trčala je iz Crnih Lokava stazom od preko 16 km. Ove godine hodočasnika je bilo najviše, iako je do sada ovo najhladniji dan za Hodnju sjećanja, priopćili su iz Vicepostulature Široki Brijeg.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije